Muči vas PMS? Otkrivamo šta da jedete da ublažite simptome

13.10.2020

20:05 >> 07:14

0

Svaka tegoba ima svoje namirnice

Muči vas PMS? Otkrivamo šta da jedete da ublažite simptome
Copyright Profimedia

Iako muškarci tvrde da su žene “normalne” samo nekoliko dana tokom meseca, izvesno je da mnogim damama nije lako u periodu pre menstrualnog ciklusa, kao ni tokom trajanja. Tokom predmenstrualnog ciklusa pojačani su nervoza, razdražljivost, glavolje, depresije, obavezno iskoči bubuljica na nezgodnom mestu, ali nam je i apetit pojačan.

Mnoge dame tvrde da im se jede slatko, druge tamane sve što se nađe u blizini, a uz prejedanje ide i griža savesti, tako da je to jedn začarani krug. Nije lako protiv hormona i promena nivoa estrogena i progesterona.

Možda vas zanima: Završnu reč dali nutricionisti: Nije svejedno kojim napitkom započinjete dan

Ipak, postoje trikovi koji pripadnicama lepšeg pola mogu pomoći tokom nezgodnih dana. Kako se dešava da apetit drastično skoči, vi mu možete doskočiti dobrim doručkom. Proteini i zdrave masnoće pružiće duži osećaj sitosti i dati delu potrebnu energiju za ostatak dana. Zato je najbolje dan započeti jajima, koje možete pripremiti kao omlet ili na neki drugi način koji preferirate.

Profimedia

Takođe, na promene hormona najbolje utiču brokoli, prokelj i artičoka. Oni obiluju vlaknima i odlični su protiv nadutosti. Složeni ugljeni hidrati, na primer žitarice od celog zrna, kinoa i kokice pomoći će kod razdražljivosti.

Banane sadrže melatonin, pa su dobre ako imate problema sa nesanicom. Ono što treba da izbegavate je alkohol jer pojačava osećaj tuge i bezvoljnosti.

Saznaj više:

Ako imate problema sa spavanjem, ovo su najbolja eterična ulja

Brzi test koji otkriva u kakvom vam je stanju srce

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike