Ako ne jedete jogurt svakog dana, počnite. Možda može da smanji rizik od pojave najsmrtonosnijeg raka

11.11.2022

05:34

0

Autor: Z. A.

Jogurt je naša nada

Ako ne jedete jogurt svakog dana, počnite. Možda može da smanji rizik od pojave najsmrtonosnijeg raka
Jogurt - Copyright Unsplash

Već je dobro poznato kako od raka pluća ne obolevaju isključivo pušači, već i osobe koje nikada nisu pušile.


Međutim, novo istraživanje došlo je do vrlo zanimljivog podatka koji bi mogao promeniti vaše navike u ishrani. Naime, pokazalo se kako postoji povezanost između konzumiranja jogurta i smanjivanja rizika od raka pluća, piše Reader's Digest.

Na osnovu analiza ukupno deset istraživanja iz Evrope, Sjedinjenih Američkih Država i Azije, koja su uključivala oko 1,4 miliona ljudi, naučnici su otkrili kako je često jedenje jogurta i vlakana povezano sa značajnim smanjenjem rizika od raka pluća.
Pixabay
 

Naime, muškarci koji su jeli oko 85 grama jogurta svakoga dana i žene koje su jele oko 113 grama imali su čak 19 odsto manji rizik od razvoja raka pluća, što dokazuje kako čak i konzumiranje malih količina jogurta može i te kako smanjiti rizik od oboljenja, tvrde stručnjaci.
Iako ovo istraživanje daje nadu, stručnjaci takođe ističu kako je potrebno sprovesti još analiza jer su dokazi o povezanosti između jogurta i vlakana i raka pluća ograničeni.

Ipak, jedenje jogurta svakako ima zdravstvene prednosti jer je ova namirnica bogata kalcijumom, vitaminima B, vitaminom D i mnogim drugim nutrijentima. Nutricionisti posebno preporučuju konzumaciju punomasnog jogurta s probioticima i svežim voćem kao ukusni doručak ili zdrav međuobrok.

Pexels
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike