Stižu divne vesti: Pronađeno jedinjenje koje smanjuje smrtnost od raka pluća

09.11.2022

22:00

0

Autor: S.Č.

Napredak u naučnim istraživanjima na životinjama, mogao bi da smanji smrtnost od raka pluća uvođenjem novih tretmana u terapiji bolesnika obolelih od kancera

Stižu divne vesti: Pronađeno jedinjenje koje smanjuje smrtnost od raka pluća
pluća profimedia-0688480417 - Copyright 24sedam/Profimedia

Naučnici koji istražuju mehaniku opake bolesti kao što je kancer, identifikovali su novu proceduru koja bi mogla da obezbedi rano otkrivanje i lečenje raka pluća. Studija je pokazala da nivoi ključnog proteina - nazvanog TLR2 - u tumorima mogu pomoći u predviđanju šansi za preživljavanje pacijenta nakon što mu je dijagnostikovan rak pluća.

Istraživači su koristili podatke iz uzoraka humanih tumora kako bi potvrdili da su pacijenti sa visokim nivoom proteina u ranim stadijumima raka pluća imali veću stopu preživljavanja u poređenju sa onima koji su imali niže nivoe.

Jedinjenje leka koje aktivira TLR2 je testirano na miševima i utvrđeno je da smanjuje rast tumora u ranim stadijumima bolesti.

AP Photo/Susan Walsh, Pool
 

Stručnjaci kažu da bi ovo otkriće moglo pomoći da se bolest ranije uoči i da se tako poboljšaju ishodi za pacijente.

Stopa preživljavanja od raka pluća u kasnoj fazi je samo šest procenata, u poređenju sa 50 procenata kada se otkrije ranije.

Istraživanje je rezultat saradnje između istraživača sa Univerziteta u Edinburgu, Univerzitetskog koledža u Londonu, Univerziteta u Kantabriji u Španiji, Španskog nacionalnog istraživačkog saveta i klinike Majo u SAD.

Dr Frejžer Milar, kliničar i predavač iz oblasti respiratorne medicine na Univerzitetu u Edinburgu, rekao je: „Mislim da su ovi rezultati zaista uzbudljivi. Vrlo malo se zna o biologiji ranog raka pluća. Uz bolje razumevanje ovog procesa, identifikovali smo mogući novi tretman za ovu razornu bolest".

„Ovaj projekat naglašava vrednost osnovnih naučnih istraživanja i kako se to može prevesti u nove tretmane za pacijente", dodao je.

Grupa, koju su predvodili istraživači sa Univerziteta u Edinburgu, otkrila je da TLR2 pomaže u kontroli nekih odbrambenih mehanizama tela kada se u ćelijama pojave kancerogene mutacije.

24sedam/Katarina Mihajlović
Istraživanje je dovelo do neverovatnog otkrića

Protein je povezan sa starenjem, procesom u kome ćelije prestaju da rastu i luče razne hemikalije i druge proteine koji zajedno deluju kao signali upozorenja i odbrana protiv raka.

Ćelije koje stare su prisutne u ranim karcinomima pluća, ali više nisu prisutne u kasnim stadijumima raka, što sugeriše da starenje može sprečiti napredovanje raka.

Nakon što je identifikovao važnost TLR2, tim istraživača je koristio podatke iz uzoraka humanog tumora da bi sagledao preživljavanje pacijenata sa visokim nivoom proteina u ranim stadijumima raka pluća u poređenju sa onima koji su imali niže nivoe.

Tim je zatim koristio lek za koji je poznato da aktivira TLR2 u „mišjem modelu" raka pluća i otkrio da lek smanjuje rast tumora pluća.

Stručnjaci se nadaju da bi rezultati mogli da dovedu do istraživanja korišćenja starenja i povezanih hemikalija koje se izlučuju - kao deo programa skrininga za pružanje ranije dijagnoze raka pluća.

Međutim, tim je rekao da su potrebna dalja istraživanja, kao što su klinička ispitivanja kako bi se potvrdilo da li je lek efikasan kod ljudi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike