Naučite da kažete "NE": Postavljanje granica je prvi i najvažniji korak

02.05.2022

17:22

0

Psiholozi upozoravaju da su osobe, koje imaju ovu vrstu problema, emotivno jako iscrpljene

Naučite da kažete "NE": Postavljanje granica je prvi i najvažniji korak
Umorna žena - Copyright Profimedia

Umete li da kažete "ne"? To je zapravo veliki problem mnogih od nas, a iako mislite da je lakše da nešto uradite i nekome izađete u susret, nego da se raspravljate, posledice takvog ponašanja mogu da budu mnogo veće nego što očekujete.

Stručnjaci su došli do zaključka da su osobe koje imaju ovu vrstu problema, zapravo, emotivno prilično iscrpljene. U najvećoj meri su to žene, koje čak i priznaju da im je teško da odbiju ljude.

Međutim, neophodno je postaviti granice, a postoji način da to uradite bez da, nakon toga, osetite krivicu. Savet psihologa je da, za početak, naučite da se bolje izrazite.

Profimedia
 

Mnogi od nas nisu navikli da razmišljaju o tome šta osećaju i upravo to bi trebalo da bude prvi korak.

- Prirodno je imati mnogo negativnih pretpostavki o tome da drugima kažeš "ne", priča psihološkinja Martin.

- Možda se plašimo da ćemo se svađati ili da se drugoj osobi nećemo svideti, a možda je sve to i bilo tačno u prošlosti a vi ste generalizovali ovaj strah da se primeni na sve u vašem životu. Zapitajte se da li je ovaj strah realan? Hoće li vas šef zaista otpustiti ako mu kažete da ne možete da radite do kasno svake noći? Ovo vam pomaže da strahove stavite u perspektivu i steknete više samopouzdanja. -

Pixabay
 

Fokusirajte se na svoje potrebe

Ukoliko razjasnite koje su vaše potrebe, moći ćete da se zauzmete za njih i da tako izbegnete momenat "ne mogu da kažem ne".

Iako mnogi od nas žele da postave granice, takođe mnogi imaju problem da pronađu prave reči da to i urade. U takvim situacijama je potrebno da se podsetite da je postavljanje granica svakodnevna i uobičajena stvar i da bi trebalo da budete otvoreni da to i primenite. Baš kao da gledate neku potpuno običnu i svakodnevnu situaciju.

Profimedia
 

Dakle, kada vas sledeći put neko bude pozvao i tražio vam nešto što vam ne odgovara, samo ga ljubazno odbijte uz rečenicu "Izvini, ali ne mogu to da uradim".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike