Sedam trikova da prevarite mozak, i to baš onda kada vam je najpotrebnije da ste budni

11.09.2022

04:59

0

Autor: D. R.

Verovatno nikada niste pomislili da vas zevanje na silu zapravo može probuditi za bukvalno nekoliko sekundi

Sedam trikova da prevarite mozak, i to baš onda kada vam je najpotrebnije da ste budni
Žena sedi na krevetu - Copyright Profimedia

Ne možete da se razbudite bez šoljice kafe? Da li uvek pokušavate da se borite protiv umora energetskim napicima?

Pokušaji da ostanete budni pre vremena predviđenog za spavanje može da se pretvori u začarani krug - ali možete ga prekinuti korišćenjem kreativnih načina da vaš mozak bude budan i bistar.

Na primer, kladimo se da nikada niste pomislili da vas prisiljavanje da zevate zapravo može probuditi za bukvalno nekoliko sekundi.

Ako ste voljni da se odreknete zavisnosti od kofeina, čitajte dalje.

Pred vama je sedam saveta koji pomažu našem organizmu da održi nivo energije u visokom nivou i ne zahtevaju upotrebu ilegalnih supstanci ili neograničen unos kafe. Zato se spremite da pratite!

Savet broj 1: Zagrizite limun

Sviđalo vam se to ili ne, jako kiseo ukus će nesumnjivo pružiti efekat šamaranja koji vam je očajnički potreban u slučajevima narkolepsije.

Pixabay
 

Savet broj 2: Prskajte lice hladnom vodom

Kada vam kapci postanu teški, uzmite nekoliko šaka ledeno hladne vode i poprskajte ih po licu. Ovo je sjajan trik da se probudite i dobijete energiju u jednom trenutku. Drugi način je da držite paket leda u zamrzivaču. Kad god se osećate malo usporeno, stavite ga na potiljak.

Savet broj 3: Polijte ručne zglobove hladnom vodom

Ova tehnika ima sličan efekat kao i ona sa prskanjem lica i primenjuje se recimo kada imate šminku na licu i ne želite da je uništite.

Pixabay
 

Savet #4: Pokušajte sa masažom ušiju

Ovo je stara tehnika budističkog monaha za izbegavanje pospanosti tokom meditacije - jako uštipnite ušnu resicu(e). Pritisak na aktivne tačke na ušnoj školjki pomoći će vam da se probudite.

Savet #5: Zevajte na silu

Zevanje je prirodan način da ohladimo naš mozak. Kada smo umorni ili nam je dosadno, temperatura našeg mozga raste, pa je zevanje jedan od načina da se suprotstavite ovim efektima! Naravno, možda ćete želeti da to uradite nekoliko puta, ali onda napravite 7-10 prisilnih ponavljanja. To će definitivno zbuniti vaš mozak i probuditi ga.

Profimedia
 

Savet #6: Žvaćite nešto

Neka vam usta budu zauzeta žvakanjem nečega sa jakim ukusom mente. Što je jači, to bolje jer efikasnost ovog trika može biti čudesna u razbuđivanju. Ako ste na ivici da zaspite, razmislite o nabavci mentolnog štapića - toliko su jaki da pomažu glumcima da lažiraju suze. Međutim, ako ste ipak gladni i odlučite da zgrabite užinu (poput salate ili sendviča), naručite je bez sirovog luka jer je luk prirodni sedativ, a njegovo konzumiranje može dati suprotan efekat i uspavati vas.

Savet #7: Napnite mišiće

Uradite 20 sklekova ili jednostavno pokušajte da napnete svaki mišić u telu što je jače moguće u trajanju od 30 sekundi. Ovo je još jedan odličan način da se probudite. Naravno, možda ne izgleda tako sofisticirano kao ispijanje još jedne šoljice kafe (i ljudi bi vas mogli gledati kao da ste malo ludi), ali funkcioniše! 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike