Ova "ženska" biljka je danas izuzetno popularna, iako se koristi već vekovima: Blagotvorna je i za plodnost i zdravlje kod oba pola

16.07.2022

04:41

0

Autor: D. R.

O njoj se sve češće govori, a u fititerapiji je poznata već stotinama godina

Ova "ženska" biljka je danas izuzetno popularna, iako se koristi već vekovima: Blagotvorna je i za plodnost i zdravlje kod oba pola
profimedia-0169477359 - Copyright Profimedia

Maka se poslednjih godina spominje u sklopu promišljanja o fitoterapiji, ali i o zdravoj ishrani, smatra se jednom od biljaka koja se nalazi na granici između hrane, i fitoterapije. Zanimljivo je da ova biljka pojačava libido, plodnost i zdravlje, kako kod žena tako i kod muškaraca.

Šta je maka prah?

Ova biljka pripada grupi kupusnjača, kao i brokoli i karfiol, a sadrži mnogobrojne biološki aktivne supstance koje blagotvorno deluju na zdravlje žena, ali i muškaraca.

Pre svega reč je o macamidima i macaenima, specifičnim supstancama koje očigledno deluju posredno na hormonalni i endokanabinoidni sistem žena i muškaraca doprinoseći ravnoteži hormona.

Važno je znati da nije svejedno kakav tip korena make se koristi, a na našim prostorima ni ne može da se nađe u svežem obliku, već u obliku usitnjenog praha korena.

Ova biljka se smatra "ženskom" biljkom, s obzirom na to da je njena tradicionalna fitoterapijska primena bila usmerena na smanjenu plodnost, manjak libida, neredovne menstruacije, kao i na smanjenu koštanu masu koju danas klinički prepoznajemo kao osteoporozu.

Koren make koriste i muškarci smanjenog libida, koji su pod stresom i mentalnim i fizičkim naporima, koristeći se pritom benefitima raznolikosti fenotipa korena ove biljke, piše Blic žena.

Razlikuju se crvena, crna i žuta maka:

- Crvena maka se tradicionalno koristi pri poboljšanju hormonalnog statusa, uravnoteženju menstrualnog ciklusa i smanjenja pojavnosti neredovitih menstruacija, smanjene plodnosti, menopauze, osteoporoze, kože s aknama.

- Crna maka je maka koju koriste i muškarci i žene za povećanje libida, mentalnog fokusa, otpornosti na stres, sportisti, studenti.

- Žutu maku koriste osobe pod stresom i simptomima PMS-a, a jednako tako kod smanjene plodnosti.

Maka mora da se koristi redovno da bi se video povoljan uticaj na organizam. Do sada nisu otkrivene nikakve ozbiljne kontraindikacije pri konzumiranju ove biljke, ali preporučena doza treba da se ispoštuje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike