Ove stvari verovatno ne znate, a dešavaju se tokom vašeg menstrualnog ciklusa

23.06.2022

04:30

0

Autor: D. R.

Već je dobro poznata činjenica da tokom menstruacije žene i dalje mogu da zatrudne, ali postoji mnogo drugih stvari koje treba naučiti o telu

Ove stvari verovatno ne znate, a dešavaju se tokom vašeg menstrualnog ciklusa
menstruacija - Copyright Profimedia

Menstrualni ciklus je složen proces koji reguliše žensko telo i nema sumnje da dramatično utiče na živote žena.

Pred vama je nekoliko činjenica koje vam vaš ginekolog verovatno nije rekao, ali mi ih delimo sa vama.

1. Hipokampus raste 

Studija je pokazala da kada nivoi estrogena porastu, hipokampus (deo mozga koji je uključen u formiranje, organizovanje i čuvanje uspomena) raste. Ove promene u mozgu zapravo utiču na ponašanje žena.

Istraživači su zaključili da ako su žene u određenim fazama svog ciklusa posebno sklone promenama u svom ponašanju, ovo može biti dobro vreme za terapiju u borbi protiv promena raspoloženja, na primer.

2. Hormoni različito utiču na vaše telo u zavisnosti od nedelje

Hormoni igraju veliku ulogu u vašem telu. Normalno, menstrualni ciklus izgleda ovako: U prvoj nedelji, možda ćete osetiti neke probleme pre početka menstruacije. Tada nivoi estrogena počinju da se povećavaju i počinjete da se osećate bolje.

U drugoj nedelji osećate se najbolje, a nivo testosterona nakratko raste. Možda ćete se osećati kao da želite da provedete intimnije vreme sa svojim partnerom.

U trećoj nedelji, nivo estrogena se dramatično smanjuje, a progesteron se povećava. Možda ćete osetiti promene raspoloženja i patiti od malodušnosti.

Profimedia
 

U četvrtoj nedelji smanjuju se estrogen i progesteron, a neke žene počinju da pate od predmenstrualnog sindroma (PMS).

3. Menstrualni grčevi mogu zapravo promeniti strukturu ženskog mozga

Istraživači kažu da menstrualni grčevi pogađaju između 20 i 90 odsto adolescenata. Mogu trajati do 72 sata. Još jedna studija je pokazala da su žene koje su prijavile menstrualni bol pokazale smanjenje zapremine u delovima mozga koji su uključeni u proces prenosa, senzornu obradu višeg nivoa i regulaciju endokrinih funkcija.

Ako se osećate kao da ste počeli da radite lošije na poslu, možda su menstrualni grčevi razlog za to. 

4. Menstrualni grčevi mogu putovati

Ne, ovo nije šala. Ponekad možete osetiti grčeve ne samo u stomaku, već i na mestima kao što su noge. Karlični region je „sastavljen od mreže nerava“, a kada se pojavi bol, utiče i na noge, donji deo leđa i zadnjicu. Štaviše, gubitak esencijalnih minerala tokom perioda (kao što su gvožđe, magnezijum i kalijum) iscrpljuje telo, a mišići reaguju grčevima.

Lekari takođe kažu: „To je kao gnezdo gde su grančice isprepletene. Dakle, ako nešto iritira na jednoj strani (kao što je stomak), možete to isto osetiti i na drugoj strani (kao što je donji deo leđa).“

Pixabay
 

5. Vaš menstrualni ciklus može uticati na vaš glas

Ovo nije dobra vest za pevače, ali studija je pokazala da tokom menstruacije možete doživeti predmenstrualni vokalni sindrom, što znači gubitak vokalne snage i smanjenu sposobnost pevanja. Suve glasne žice mogu dodatno otežati kontrolu vibrata.

6. Menstruacija se pogoršava kada je hladno

Prema rečima lekara, žene se žale da im se menstruacija pogoršava zimi. Hladno vreme takođe može uticati na dužinu ciklusa. U leto ciklus je kraći za 0,9 dana.

Koje činjenice su vas najviše iznenadile? 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike