Evo zašto ujutro odmah nakon buđenja treba da popijete čašu vode

08.07.2022

04:21

0

Autor: Z. A.

Koliko ja važna voda, znaju i ptice na grani

Evo zašto ujutro odmah nakon buđenja treba da popijete čašu vode
Žena pije vodu - Copyright Pixabay

Postoje neke zdravstvene dobrobiti od pijenja vode ujutro – ovo zvuči poznato, ako ste ikada čuli savet da je najbolji način za početak dana pijenje vode ujutro – i to na prazan želudac. Ali odgovor na pitanje treba li čaša vode zaista da bude prvi korak u vašoj zdravoj jutarnjoj rutini i nije tako jednostavan.

Voda je esencijalna hranjiva materija, što znači da je telo ne može samo proizvesti dovoljno da zadovolji svoje osnovne potrebe. Morate je dobiti iz spoljnih izvora kroz hidratantnu hranu i piće, kako biste ostali zdravi.

- Oko 60 odsto ljudskog tela sastoji se od vode, koja malo varira zavisno od godina, pola i nivoa hidratacije – kaže doktorka Kesi Keli.

Pexels
 

Telu je takođe voda potrebna i za podmazivanje zglobova, regulaciju telesne temperature, prenos hranjivih materija i izlučivanje putem urina i znojenja – to je samo nekoliko bioloških funkcija koje se uveliko oslanjaju na pravilnu hidrataciju.

Međutim, telo svakodnevno prirodno gubi vodu kroz normalne procese kao što su mokrenje, znojenje, pa čak i izdisanje, prema lekaru Vilijamu V. Liju. Neki faktori – poput fizičke aktivnosti, vrućine ili određenih lekova - mogu čak ubrzati gubitak tečnosti.

Ali bez obzira na vaše posebne potrebe za vodom, jedno je sigurno – morate je piti svaki dan. Dok spavate, nije moguće piti vodu, a vaše telo će nastaviti da koristi i gubi tečnost tokom cele noći bez dobijanja nadoknade.

U tom smislu, pijenje vode kad se ujutro probudite sigurno može pružiti neke zdrave pogodnosti.

Pexels
 

Jutarnja hidratacija je dobra, ali nije apsolutno neophodna.

Iako je ova navika svakako zdrava, ona nije odlučujući faktor dobre hidratacije i zdravlja. Najvažnije je da pijete vodu.

Zdravstveni aspekt održavanja hidratacije meri se tokom dana, odnosno sjajno je piti vodu kad se prvi put probudite i pre jela, ali takođe nema štete od čekanja.

Ako želite početi isprobavati jutarnju hidrataciju, evo nekih uobičajenih zdravstvenih dobrobiti povezanih s njom:

Rehidrira nakon sušne noći

Budući da ne možete pijuckati dok dremate, telo je ujutro prirodno dehidrirano, kaže dr Keli. Stoga ispijanje nakon buđenja može pomoći, a verovatno ćete ionako osetiti žeđ kad se probudite.

Pijenje vode odmah ujutro nadoknađuje izgubljenu tečnost tokom noći. To posebno vredi ako spavate otvorenih usta ili u toploj prostoriji, a još više ako ste noć pre pili alkohol koji je prirodni diuretik.

Pexels
 
Povećava nivo energije

Prema dr Keli, mnogi smatraju da im početak dana ispijanjem hladne vode pomaže da se probude. Uostalom, dehidracija – koja se prirodno javlja dok spavate – može vas učiniti umornim i može zadati vrtoglavice, prema National Library of Medicine.

Nadoknađivanje tečnosti odmah ujutro može to sprečiti podsticanjem procesa rehidracije, osiguravajući da tkiva i organi što pre dobiju potrebnu tečnost.

Pospešuje mentalne kapacitete

Voda može pomoći da povećate mentalnu oštrinu i produktivnost tokom dana. Prema dr Keli, dehidracija je takođe povezana s glavoboljama, tako da je čaša vode odličan način za poboljšanje mentalnih sposobnosti, kaže ona.

Čak je i blaga dehidracija povezana s kratkoročnim gubitkom pamćenja i koncentracije, pa ako želite da ostanete u toku, popijte čašu vode.

Profimedia
 
Podstiče metabolizam

Bez obzira na doba dana, pijenje može pokrenuti vaš metabolizam.

- Konkretno, hladna voda pokreće telo da uključi mehanizam koji se zove termogeneza aktivirana hladnoćom – kaže dr Li. Ali budući da hladnoćom izazvana termogeneza nije specifična za vreme, ne morate to nužno učiniti pre jela ujutro – iako je to svakako opcija ako želite pokrenuti metabolizam čim se probudite.

Pospešuje probavu

Prema dr Keli, pijenje vode ključno je za zdravu probavu. Na primer, ona je korisna za ublažavanje zatvora - uobičajene nuspojave dehidracije.

Topla voda naročito ima potencijal da razgradi hranu koju ste pojeli, brže od hladne vode – kaže ona. Stoga, ako ste skloni zatvoru, pijenje vode kad se probudite može pokrenuti proces rehidracije i pokrenuti stvari što je pre moguće.

Pixabay
 
Ublažava napade gladi

Ako niste za obilan doručak ili nemate vremena za jelo, pijuckanje vode ujutro na prazan želudac može pomoći.

Kao što je navedeno u studiji iz 2018., pijenje vode tokom jutra može utažiti osećaj gladi, potencijalno olakšati kruženje u želucu dok ne budete mogli jesti.

- Vrlo je uobičajeno brkati osećaj žeđi sa osećajem gladi, tako da održavanje hidratacije može smanjiti želju za grickanjem ili prejedanjem, pa i kada niste gladni - kaže dr Keli.

Odaberite temperaturu tečnosti koja vam odgovara i koja je najbolja za vaše telo. Pijenje ujutro je dobro za vas, ali nema potrebe da se prisiljavate da to činite ako to ne želite, prenosi Real Simple.

- Na kraju dana, najvažnije je da budete hidrirani - kaže dr Keli.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike