Zašto se budimo umorni i bezvoljni? Ovo su uzroci koji dovode do takvog stanja, a na jedan svi možemo da utičemo

08.02.2022

05:35

0

Odgovor najčešće leži u hrani i piću koje konzumiramo

Zašto se budimo umorni i bezvoljni? Ovo su uzroci koji dovode do takvog stanja, a na jedan svi možemo da utičemo
Umorna žena - Copyright Profimedia

Sigurno vam se dešavalo da se probudite umorni.

Čak i ako ste sasvim dovoljno odspavali.

To su oni dani koje bi najradije proveli u pidžami, dremajući.

Da li ste se nekada zapitali šta se sa vašim organizmom dešava?

Uzroka može biti više, a ovo su neki od najčešćih:

Pad energije

Možda vam se dešavalo i da, usred dana, iz čista mira, počne da vam se spava i to toliko da oči jedva držite otvorenim, a ništa ne pomaže.

Rešenje, ipak, postoji, a nutricionisti naglašavaju da postoje i varljivi uzroci koji dovode do takvih stanja. Uglavnom se radi o onome što unosimo u organizam, u vidu hrane i pića. Upravo to nas podmuklo umara, a trebalo bi da radimo suprotno.

Profimedia
 

Terapeutkinja i nutricionistkinja, Džeki Linč, je objasnila da je nagli pad energije najčešće povezan sa padom nivoa šećera u krvi. U takvim situacijama je najbolje posegnuti za kvalitetnim izborom šećera - voćem.

Grčevi u mišićima
Ako u nekom trenutku tokom dana počnete da se osećate upravo ovako, prazno, moguće da vam nedostaje magnezijum. A ako uz to osetite i grčeve u mišićima, glavobolju i blage "tikove", radi se samo o dodatnim simptomima nedostatka magnezijuma.

Pexels
 

Često je fizički nedostatak snage povezan sa manjkom gvožđa u krvi. Ako usred neke aktivnosti osetite da jednostavno ne možete dalje, moguće je da je iscrpljenost uzrokovana upravo time. Taj osećaj je čest kod žena tokom ciklusa, pogotovo ako su oni obilne.

Manjak koncentracije

Osećate se kao da vam je "mozak umoran" i jednostavno ne možete da razmišljate? Poremećaji koncentracije i nemogućnost da se usmerite na bilo koju vrstu intelektualne radnje ume da bude povezan sa manjkom vitamina B. U tom slučaju treba uzeti vitamine B kompleksa koji su izuzetno važni za nervni sistem.
Pexels
 

Hroničan stres i često konzumiranje alkohola utiču na smanjivanje ovoga vitamina, a može se nadomestiti i kvalitetnom ishranom punom zelenog lisnatog povrća. Istovremeni umor i napetost mogu biti posledica prevelike konzumacije kafe. Nutricionisti pritom napominju da može da se radi i o ostalim pićima punim kofeina, kao što su gazirani i zaslađeni napici.

Oni direktno utiču na održavanje tela napetim i budnim, pa nakon prevelikog "uživanja" u njima nećete ni tako lako zaspati. A možete samo da pretpostavite kakvi ćete se probuditi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Avaz

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike