Kako je sedam viktorijanskih sestara svojom dugom kosom zaradilo milione?

15.10.2021

18:35

0

Sestre Saderland bile su talentovane pevačice i muzičarke, ali činilo se da je svima stalo samo do njihove kose

Kako je sedam viktorijanskih sestara svojom dugom kosom zaradilo milione?
The_Seven_Sutherland_Sisters - Copyright Vikipedija

Sestre Saderland, Sara, Viktorija, Izabela, Grejs, Naomi, Dora i Meri, živele su u dubokoj bedi u Njujorku. Odrasle na farmi ćuraka koju su držali njihovi roditelji, i verovatno bi se, kao stotine sličnih devojaka, udale za okolne farmere, zasnovale porodicu i proživele jedan krajnje običan život da njihov otac nije imao drugačije planove.

Uvidevši da devojke imaju sluha, on ih je gurnuo u šou-biznis, pa je čitava porodica uskoro putovala po Americi nastupajući uglavnom u crkvama, narodnim pozorištima i po vašarima. Predstavljali su ih kao “sedam najprijatnijih čuda sveta”, piše portal Allday.com.

Devojke su pevale i svirale instrumente na lokalnim muzičkim nastupima, ali je njihov otac Flečher Saderland primetio da nikoga nije briga za njihove koncerte. Publika se uglavnom divila magičnoj, gotovo mitskoj, dugoj kosi devojaka. Ukupno, dužina kose sestara Saderland bila je 11,27 metara.

Njihovi muzički nastupi uvek bi završavali tako što bi im otac naredio da „spuste kosu“, što su redovno činile, na oduševljenje svoje vojske obožavalaca.

Pogled na njihovu kosu dao im je status boginja. Bile su poznate kao „Sedam najprijatnijih svetskih čuda“. Sestre Saderland postale su simbol lepote viktorijanske ere - svaka žena tog vremena želela je da ima tako dugu kosu.

Profimedia
 

Kad pomislimo na sredinu 19. veka, teško je zamisliti da je sedam sestara postalo popularno zbog svojih fizičkih karakteristika. Pa ipak, živelo je sedam veoma popularnih sestara poznatih po svojim neverovatno dugim kosama.

Majka ovih devojaka posvećivala je ogromnu pažnju njihovoj dugoj kosi. Zabranila im je da se šišaju, a svake večeri im je mazala glave strašnim mirisom ulja za kosu, verujući da će im to učiniti kosu gustom i jakom. Očigledno je bila u pravu.

Tada je otac došao na ideju da se obogati na račun slave svojih ćerki. Iako su sestre već bile bogate, njihov otac ih je učinio najbogatijim ženama veka. Godine 1882. došao je na ideju da patentira i proda tonik za rast kose, napravljen prema formuli koju je njegova žena koristila za kosu.

Ciljajući američke žene srednje i više srednje klase, tonik se prodavao po ceni od 1,50 dolara po tegli, što je u to vreme bila prosečna američka nedeljna plata.

Do 1884. godine, novi proizvod je sestrama doneo 90.000 dolara, a do 1890. godine prodale su proizvode za kosu vredne tri miliona dolara.

Vikipedija
 

Duga, raspuštena kosa na ženama smatrana je važnom oznakom ženstvenosti u Engleskoj i Sjedinjenim Državama tokom viktorijanske ere. Bujne kose zauzele su istaknuto mesto i u umetnosti tog doba.

U članku u engleskom ženskom časopisu "Domestic Magazine" iz 1800. navodi se da bi ženska kosa trebalo da bude prirodno bogata i bujna, ali, pre svega, trebalo bi da bude duga.

Nakon smrti oca devojke su postale vlasnice magičnog tonika za brzi rast kose. Uspele su da prošire proizvodnju, pa su se uskoro u njihovoj paleti proizvoda našli i češljevi, šamponi, čak i kreme za lice.

Živele su zajedno u luksuznoj vili o čijoj raskoši su pisale sve tadašnje novine, nosile su ekstravagantnu odeću, imale pozlaćene kočije koje su ih vozile po gradu i priređivale su zabave o kojima je pričao čitav Njujork.

Razmetljive, kakve su bile, sestre Saderland su uskoro postale žrtve mnogobrojnih udvarača koji su želeli da iskoriste njihovo bogatstvo. Nekoliko koristoljubivih muževa u kombinaciji sa luksuznim načinom života doveo je do toga da je njihov novac počeo da nestaje.

Isto kako je njihova prelepa, duga kosa počela da sedi, tako se topilo i njihovo bogatstvo. Pred kraj života sestre su ponovo živele u bedi, a javnost ih je zaboravila, piše istorijskizabavnik.rs.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A. G.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike