Najviša žena sveta je Turkinja Rumesa Gejgi visoka 215,16 santimetara

14.10.2021

15:00

0

Prethodni rekorder bila je Kineskinja visoka 233 centimetara, koja je preminula 2021. godine

Najviša žena sveta je Turkinja Rumesa Gejgi visoka 215,16 santimetara
profimedia-0637822424 - Copyright Profimedia

Ginisova knjiga rekorda objavila je vest da je žena iz Turske, Rumesa Gejgi, koja ima 24 godine najviša žena na svetu. Visoka je 215,16 centimetara.

Neverovatna visina Rumese Gelgi posledica je stanja zvanog Veaver sindrom, koje uzrokuje ubrzani rast i druge abnormalnosti, navodi se u saopštenju Ginisove knjige rekorda.

Rumesa je još 2014. godine ušla u Ginisovu knjigu rekorda jer je tada bila najviša tinejdžerka na svetu. Zbog posledica bolesti koja izaziva ubrzani rast Rumesa veći deo svog života provodi u invalidskim kolicima.

Profimedia
 

Njen savet ljudima je da se svakog dana sete da se svaki nedostatak može pretvoriti u prednost:

  - Prihvatite sebe onakvima kakvi jeste, budite svesni svog potencijala i dajte sve od sebe.

U slobodno vreme Rumesa voli da se druži sa porodicom, takođe otkriva da joj plivanje zaista pomaže da se opusti. Njena porodica je veoma srećna i ponosna na nju jer se upisala u Ginisovu knjigu rekorda.

Glavni urednik Ginisove knjige rekorda Kreg Glendaj, istakao je da Turskoj pripada velika čast, jer su i najviša žena i najviši muškarac iz te zemlje. Sultan Kosen je najviši čovek na svetu.

Profimedia
 

Mnogo je visokih ljudi oko nas, ali samo je jedan čovek vlasnik rekorda “najviši u istoriji”. Najviša ikada rođena osoba, čija je visina medicinski zabeležena, bio je Robert Vadlov. Kada je umro, bio je visok 272 centimetra.

Profimedia
 

Iako su mu roditelji bili prosečne, normalne visine, Vadlov je bio predodređen da stoji iznad ostatka čovečanstva. Nažalost, živeo je samo do 22 godine, mada nije bilo naznaka da ne bi nastavio da raste da je živeo duže.

Dana 25. juna 1964. godine rodila se Kineskinja Zeng Jinlijan, koja se, prema Ginisovoj knjizi rekorda, smatra najvišom ženskom osobom u zabeleženoj istoriji.

Printscreen/YouTube
 

Bila je visoka 248 centimetara. Međutim, zbog deformiteta kičme nije mogla da stoji potpuno uspravno bez pomoći.

Nenormalno je počela da raste već sa četiri meseca, pa je sa nepune četiri godine dostigla visinu od neverovatnih 156 centimetara. Osim nešto većeg apetita, ni po čemu drugom se nije razlikovala od druge dece.

Već sa 13 godina bila je visoka 217 centimetara, dok je sa 16 dostigla 240 cm.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A.G.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike