Marinin svet zanata: Kada ne glumi, opančareva kći stvara modu uvek vernu tradiciji

24.01.2021

19:30 >> 11:31

0

Tradicija se u njenom domu neguje i prenosi na mlađe generacije

Marinin svet zanata: Kada ne glumi, opančareva kći stvara modu uvek vernu tradiciji
Copyright Promo/Miloš Kaucki

Marina Kaucki je beogradska glumica. I opančareva kći. Doslovno. Rasla je u kući zanata iz koje već četiri decenije izlaze najlepše narodne nošnje i opanci.

Tradicija se u njenom domu neguje i prenosi na mlađe generacije.

Promo/Miloš Kaucki

– Tata, sa mojom starijom sestrom i dalje neguje tu vrstu tradicije, a ja nošnjama dajem neku novu namenu, upoznaje nas Marina sa onim što radi.

I otkriva deo istorije zanata ove porodice.

– Moj tata je treća generacija opančara. On se odvažio da 1981. godine registruje radnju koja i dan danas uspešno radi. U medjuvremenu je proširio posao i počeo da kreira i narodne nošnje. U našoj porodičnoj kući u Kaludjerici u kojoj sam odrasla nastala je jedinstvena radionica koja proizvodi sve vrste narodnih nošnji i opanaka.

Ali i škola u kojoj je Marina ispekla zanat.

– Pored redovne škole u koju sam išla, odrastala sam u radionici tako da sam od malih nogu upoznata sa svim starim zanatima koje naša radionica neguje. Na jednom mestu su okupljeni opančari, tkalje, vezilje, a žene koje šiju znaju još mnogo ručnih radova.

Promo/Miloš Kaucki

Ponosna na svoj ručni rad, Marina danas ima svoj brend, prepoznatljivog naziva „Opančareva kći“

– Ovaj naziv je dugo bio samo moj nadimak za društvene mreže. Rasla sam sa tim da je tata uvek ponosno isticao da je on opančar, tako da sam i ja vremenom postala ponosna Opančareva kći.

Stvorila je neku novu modu, prilagođenu modernom vremenu, ali uvek vernu tradiciji.

– U kolekciji Opančareve kći su delovi narodnih nošnji koji su dobili novu namenu i uspešno se nose u svim prilikama. Tu su i neki moderniji komadi sa tradicionalnim motivima. Ta nova moda se dopada svima koji cene ručni rad, a veoma sam zahvlana društvenim mrežama koje su nam pomogle da dodjemo do mladje publike. Često izvozimo za inostranstvo, našim ljudima koji žive daleko, ali i strancima. Mislim da je ručni rad “u modi” više nego ikad. Ljudi su željni kvalitetnih materijala i priča koje imaju dušu.

Promo/Miloš Kaucki

Marina je i glumica pozorišta na Terazijama, nažalost na prinudnoj pauzi.

– U ovom pozorištu igram u predstavama „Glavo luda“ i „Grk Zorba“. Nadam se da će nam pozorište uskoro biti svima dostupno i da ćemo kao uskoro moći bezbrižno da uživamo u predstavama. U svakom slučaju, gluma mi je pomogla da sazrim i svet pogledam iz jednog drugog ugla. Da nisam studirala nešto što nema veze sa ovim poslom možda sada ne bih bila svesna vrednosti svog porodičnog nasledja.

I svega onoga što se danas sve češće sreće na ulicama grada.

– Dosta se nose naše ručno tkane vunene suknje, kao i vezeni jeleci, dugi vuneni prsluci – zubuni, kao i opanci. Ono što je veoma dobro kod svih tih komada je što se odlično uklapaju u savremenu garderobu, završava priču opančareva kći, Marina Kaucki.

Promo/Miloš Kaucki

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike