Olivije je došao u Srbiju i sa sobom poneo "Francusku tajnu": Zbog jedne stvari je odlučio da zauvek ostane ovde

14.01.2021

19:00 >> 10:34

0

Svaki put kada sam boravio u Srbiji osećao sam se kao kod kuće

Olivije je došao u Srbiju i sa sobom poneo "Francusku tajnu": Zbog jedne stvari je odlučio da zauvek ostane ovde
Copyright Printscreen/Facebook/francusketajne

Olivije Dluzni je pravi srpski domaćin.

Za sebe kaže da je čuvar francuskih tajni i specijalista za ukus, teksturu i miris. U Srbiji je pronašao ljubav i dom, a kulturu njegove rodne Francuske svakodnevno deli u svojoj novosadskoj galeriji najfinijih ukusa, ali i vikendom na bazarima i pijacama, gde hrana, smatra, još uvek ima ukus hrane.

Francuzi su poznati po fantastičnoj kuhinji, u kojoj važno mesto zauzima sir. U njegovom životu, on je i više od toga.

– Prvi dodir sa sirom u Francuskoj imao sam toliko davno da i ne mogu tačno da se setim kada – šaljivo priča Olivije, nekada mladi prodavac, a danas ozbiljan trgovac sirom.

Printscreen/Instagram/francusketajne

– Što se tiče mojih početaka, bio sam mlad trgovac na pijaci u francuskim Alpima u ski-centru. Prodavao sam kape i rukavice, ali mi je posao slabo išao. Onda sam razmišljao o tome šta ljudi najviše vole da jedu, i setio sam se – sir. Kupio sam prvi kolut težak 4o kilograma i počeo…

I poput svakog početka, ni njegov nije bio lak.

– Farmeri i proizvođači sireva u Francuskoj veoma su zatvoreni i ne vole da otkrivaju svoje tajne. Konkurencija je surova, proizvođači se takmiče i svaki misli da je njegov sir najbolji. Imao sam sreće da učim posao od najboljih. Danas mogu da kažem da znam njihove sireve bolje od njih samih.

Printscreen/Instagram/francusketajne

Niko u svetu ne voli sir kao Francuzi.

– Ili kao Srbi burek – nadovezuje se Olivije.

Zanima nas i  da li se Srbi razumeju u sireve.

– Teško pitanje. Koliko se razumete u srpske sireve? Odlično. Koliko se razumete u francuske sireve? Slabo. Ako želimo da upoređujemo Srbiju i Francusku u sirevima, onda moramo uporediti i mnoge druge stvari, kao što su kultura, navike, geografski položaj, poljoprivreda….

Razlike nisu male, ali su baš po njegovoj meri.

– U Srbiji su ljudi, ljudi. Ne pravite od sebe ono što niste. Držite se tradicije, porodičnih odnosa. To je falilo u mom životu, i neću da se to desi i mojoj deci.

Printscreen/Instagram/francusketajne

Kaže nam da nikada nije bio zadovoljan životom u Francuskoj.

– Upoznao sam Srbiju pre desetak godina, i svaki put kada bih došao, uvek sam se osećao kao kod kuće.

Vođen tim osećajem, pakuje kofere i potom stvara sebi novi dom, u Srbiji.

– Vi ste divan narod, dobrodošlica koju ste mi pružili je neverovatna. Nikada nisam upoznao tako kulturan i fin narod. Kada čuju moju priču, mnogi se iznenade, jer ne znaju kakva je trenutna situacija u Evropi, koja nije ono što je bila pre 20 godina. Tada je bilo lepo, ali nema više tog vremena.

Kao neko ko dolazi iz zemlje sira, morao je ponuditi najbolje.

– Danas u “Francuskim tajnama” imamo 40 vrsta sireva. Ponuda se menja vrlo često. Recimo da imamo 50 odsto najboljih francuskih sireva.

Iako srećan i zadovoljan tu gde jeste, iz Francuske mu ponešto ipak nedostaje.

– Baget, riba, male specijalizovane prodavnice i štrajk radnika protiv loših poslodavaca.

Neostvarena želja mu je:

– Da više vremena provodim sa porodicom nego na poslu.

A nedostižna:

– Jezik. Moram da pohvalim srpski narod koji mi se nikad, apsolutno nikad, nije podsmevao. Što se tiče padeža, odustao sam…

Printscreen/Facebook/francusketajne

Za kraj, poslastica. Kako iz ugla Olivijea Dluznija izgleda život tamo, a kako ovde.

Srbija                                                                                                                                             Francuska

  • Opušten život                                                                                                                       1. Stres
  • Otvoreni prema drugima                                                                                                   2. Zatvoren narod
  • Loš hleb                                                                                                                                 3. Dobar hleb
  • Život u porodici                                                                                                                   4. Živeti sam
  • Dimljena kobasica                                                                                                               5. Sušena kobasica
  • Ljudi iste boje i nacije                                                                                                         6. Mnogi narodi i boje
  • Medicina puna antibiotika                                                                                                 7. Prirodna medicina
  • Sigurnost                                                                                                                                8. Opasnost
  • Odlično vino                                                                                                                           9. Odlično vino
  • Ljudska administracija                                                                                                          10. Roboti koji ostave mozak kod kuće i odu na posao
  • Pročitajte još:

    Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike