Iako mu ime kaže, najveći vodeni put nije ni miran ni tih

28.01.2021

10:30 >> 20:09

0

Autor: A.G.

Zamislite sve delove kopna spojene u jednu celinu

Iako mu ime kaže, najveći vodeni put nije ni miran ni tih
Copyright Profimedia

Tihi okean najveći je i najdublji okean na Zemlji. Prostire se na ogromnih 165,2 miliona kvadratnihh kilometara od Amerike do Azije, odnosno pokriva 49,8 posto morskih prostranstava Zemlje.

Zamislite sve delove kopna spojene u jednu celinu, ta površina i dalje bi bila manja od velikog Tihog okeana. Tihi okean ime duguje istraživaču Ferdinandu Magelanu koji ga je tako nazvao dok je 1520. plovio njegovim mirnim delom.

Ali Tihi okean nije nimalo ni miran, ni tih. U njegovim dubinama i na površini sve vrvi od aktivnosti.

Profimedia

Pročitajte još:

Njegov najveći deo još nije do kraja istražen. Najdublji deo okeana naziva se Marijanski rov. Taj deo se nalazi u zapadnom delu okeana, istočno od Filipina i otkrio ga je 1951. britanski istraživački brod Čelendžer, a dubinu od 11.033 metra kasnije je izmerio ruski istraživački brod pomoću sonarnog sistema, piše nationalgeographic.rs

Do dubine od 10.915 metara, američka posada je dospela 1960. godine, što je gotovo 2100 metara više od visine Mont Everesta.

Marijanski rov nastao je na mestu gde se Pacifička ploča podvlači ispod Filipinske, stotinjak kilometara zapadno od udaljenih ostrva, po kojima je nazvana. Poznati reditelj Džejms Kameron se 2012. godine spustio na dubinu od 11.000 metara.

Tihi okean verovatno je najstarije more na Zemlji. Najduži kontinuirani vodeni put. Proteže se od Indonezije do Kolumbije. Taj je potez dugačak neverovatnih 19.800 kilometara, a toliko iznosi prečnik ne jednog, nego pet Meseca – i još bi ostalo malo mesta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike