Narodni izraz krije mračnu tajnu: Da li se naljutiti kad vam neko kaže da se ponašate kao da ste "pali s kruške"

03.03.2024

20:22

0

Autor: V. I.

Razlog što se ovom izrazu koristi baš ovo voće, a ne recimo, jabuka ili šljiva, pomalo je zastrašujuć

Narodni izraz krije mračnu tajnu: Da li se naljutiti kad vam neko kaže da se ponašate kao da ste "pali s kruške"
Copyright Freepik

U srpskom jeziku postoji mnogo izraza koji na slikovit način opisuju ljudske osobine i ponašanja, a jedan od njih je i poznati izraz "pao s kruške". Ovaj izraz se često koristi za opisivanje osoba koje se ponašaju naivno, glupo, ili su, jednostavno ,smušene. S druge strane, kada neko želi da istakne da nije naivan ili lako prevaren, može koristiti frazu "nisam pao s kruške". Ali, šta zapravo stoji iza ove specifične upotrebe kruške, a ne, recimo, jabuke ili višnje?

Stanište demona

Za razumevanje ovog izraza potrebno je zaroniti u bogatstvo srpskih narodnih verovanja i simbolike povezane s biljkama. Prema delu profesora Veselina Čajkanovića, "Rečnik srpskih narodnih verovanja o biljkama", kruška ima posebno mesto u srpskoj kulturi i verovanju. Za razliku od jabuke, koja se često povezuje s pozitivnim simbolima, kruška nosi negativan prizvuk i smatra se "zlim drvetom", staništem veštica, zlih duhova i demona.

Interesantno je da su narodne priče prepune referenci na krušku kao mesto okupljanja demona, skrivanja veštica u njenim granama, te kao biljku koja privlači opasnosti, pa čak i smrt zbog svojih magijskih svojstava. Ovakva verovanja verovatno potiču iz drevnih vremena kada je kruška, prema Čajkanoviću, imala značajno drugačiji ugled, možda čak i kultni status u staroj religiji, pre nego što se doživljaj njenog simbolizma promenio.

Freepik
 

Značenje fraze

Dakle, kada se kaže da je neko "pao s kruške", metaforički se sugeriše da se ta osoba našla u neželjenom društvu, među negativnim silama, što dovodi do njene smetenosti, zbunjenosti ili naivnosti. Ova fraza odražava duboko ukorenjeno verovanje da je kruška simbol mesta koje treba izbegavati, te da se mudrost i razboritost ne nalaze u njenim granama.

Dodatno objašnjenje

Milan Šipka, poznati srpski lingvista, u svojoj knjizi "Zašto se kaže?" dodatno objašnjava upotrebu ovog izraza, ističući da "pao s kruške" opisuje osobu koja je zatečena, zbunjena ili nespremna, dok "nisam pao s kruške" znači da osoba nije laka meta za prevare, nije naivna ili ograničena.

Razumevanje ovakvih fraza omogućava nam da bolje shvatimo kako jezik reflektuje kulturu, verovanja i istoriju jednog naroda. U slučaju srpskog jezika, izrazi poput "pao s kruške" ne samo da obogaćuju komunikaciju već i čuvaju delić bogate istorije narodnih verovanja i tradicije, pružajući nam uvid u to kako su naši preci doživljavali svet oko sebe.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike