Zakotrljaj se i moli boga da ne zaradiš prelom: Događaj u Engleskoj s najviše polomljenih kostiju na svetu (VIDEO)

31.05.2024

20:01

0

Autor: V. I.

Iako su događaj prvobitno organizovali stanovnici sela Bokvort, danas privlači učesnike iz celog sveta.

Zakotrljaj se i moli boga da ne zaradiš prelom: Događaj u Engleskoj s najviše polomljenih kostiju na svetu (VIDEO)
Copyright Profimedia

"Cooper's Hill Cheese-Rolling and Wake" je godišnji događaj koji se održava tokom prolećnih praznika u Kupers Hilu blizu Glostera, u Engleskoj. Takmičari se trkaju niz veoma strmo brdo, jureći za točkom gloster kačkavalja teškim četiri kilograma, koji se kotrlja niz brdo brzinom do 30 metara u sekundi. Poznata kao veoma opasna manifestacija, neretko se okončava sa pregršt preloma ruku i nogu. U nekoliko navrata su pokušali da je pokažu, međutim, previše je popularna što među lokalnim življem, što kod turista. I ove godine nekoliko stotina najhrabrijih takmičara bukvalno je preletalo s vrha brda nadole a procenat polomljenih kostiju je bio uobičajen - 37 odsto. 

Istorija događaja

Događaj ima dugu tradiciju, koja seže najmanje 600 godina unazad. Prvi pisani zapis datira iz 1826. godine, ali se veruje da je tradicija mnogo starija. Moguće je da je događaj evoluirao iz rituala za očuvanje prava na ispašu ili čak iz paganskih obreda plodnosti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by James (@guerrillazoo)

 

Globalni fenomen

Iako su događaj prvobitno organizovali stanovnici sela Brokvort, danas privlači učesnike iz celog sveta. Takmičari i posmatrači dolaze iz raznih zemalja kako bi iskusili jedinstveni spoj adrenalina i tradicije. Ovaj događaj privlači medijsku pažnju i postaje sve popularniji svake godine.

Detalji o takmičenju

Pravila: Učesnici se postrojavaju na vrhu brda i trče niz strmu padinu jureći sir. Prva osoba koja stigne do cilja dobija sir kao nagradu.

Opasnosti: Zbog strmog terena i velike brzine, učesnici često padaju i povređuju se. Stoga su prisutni medicinski timovi kako bi pružili pomoć u slučaju povreda. Takođe, na cilju ih čekaju članovi obezbeđenja koji sprečavaju dalje kotrljanje ljudi.

Zabava za sve: Iako je takmičenje glavna atrakcija, događaj uključuje i druge aktivnosti poput igara za decu, muzike uživo i štandova sa hranom, stvarajući atmosferu festivala.

 

 

Značaj za lokalnu zajednicu

Događaj ima veliki značaj za lokalnu zajednicu, privlačeći turiste i podstičući lokalnu ekonomiju. Prodavci iz oblasti Brockworth i Gloucestera postavljaju štandove sa tradicionalnim proizvodima, ručno rađenim suvenirima i lokalnim specijalitetima. Ovaj događaj takođe jača osećaj zajedništva među meštanima, koji ponosno prenose tradiciju sa generacije na generaciju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike