Zašto se u većini zemalja vozi desnom stranom puta, dok Britanci i Japanci voze levom trakom

17.02.2024

16:18

1

Autor: V. I.

Procenjuje se da oko 35 odsto svetske populacije vozi levom stranom puta

Zašto se u većini zemalja vozi desnom stranom puta, dok Britanci i Japanci voze levom trakom
Copyright Profimedia

Zašto se u većem delu sveta vozi desnom stranom puta, dok se u zemljama poput Velike Britanije, Indije, Japana i Australije te Kipra saobraćaj odvija levom stranom? Ova razlika u vožnji datira još iz prošlih vekova i ima zanimljivu istorijsku pozadinu.

U početku su svi vozili levom stranom

U ranim danima, pre nego što su automobili postali svakodnevica, ljudi su se kretali konjima i kočijama. Tada je bilo smisleno putovati levom stranom, kako bi se omogućilo mačevaocima da imaju desnu ruku slobodnu za borbu, što je bila praksa među srednjovekovnim vitezovima. Osim toga, montiranje i silazak s konja bilo je lakše i sigurnije s leve strane.

Promena na desnu stranu dogodila se u Francuskoj i Americi krajem 18. veka sa pojavom velikih transportnih kola. Vozači tih kola, sedajući na zadnjem levom konju, imali su desnu ruku slobodnu za upravljanje bičem. Ovo je navelo vozače da se drže desne strane puta kako bi drugi saobraćaj mogao lako proći s leve strane I tako se rodila vožnja tom stranom puta.

Profimedia
 

Britanija dosledna svojoj tradiciji

Britanija, međutim, ostala je dosledna svojoj tradiciji vožnje levom stranom. U 18. i 19. veku, britanski zakoni formalizovali su ovu praksu, dok je Francuska, pod vladavinom Napoleona, koji je bio levoruk. učvrstila vožnju desnom stranom kao standard.

Kolonijalna širenja Britanije i Francuske uticala su na to da mnoge njihove bivše kolonije naslede pravilo vožnje koje su one praktikovale. Tako su zemlje poput Australije, Indije, i Novog Zelanda zadržale vožnju levom stranom, dok su bivše francuske kolonije poput Alžira, Obale Slonovače i Senegala prihvatile desnu stranu.

Profimedia
 

Zašto Japanci voze levom stranom

Japanska odluka da vozi levom stranom potiče još iz Edo perioda (1603. do 1868. godine), a dodatno je utvrđena britanskom izgradnjom železnica širom Japana, usput uvozeći svoje automobile sa desnim volanom.

Profimedia
 

Ford zakucao dominaciju desne strane

Prelomni trenutak za dominaciju desne strane puta u modernom svetu dogodio se s Henrijem Fordom i njegovim modelom T, čije je vozačevo sedište bilo postavljeno s leve strane. Ovo je navelo na široko prihvatanje vožnje desnom stranom u mnogim zemljama, uključujući Kanadu, Italiju i Španiju tokom dvadesetih godina 20. veka, a potom i većinu istočne Evrope tokom tridesetih.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike