Da li ste lenji ili narcisoidni? Posao kojim se bavite govori mnogo toga o vama

20.05.2024

20:27

0

Autor: K. B.

Na prvi pogled, čini se da posao koji biramo odražava naše sposobnosti, interese i ambicije

Da li ste lenji ili narcisoidni? Posao kojim se bavite govori mnogo toga o vama
Copyright Freepik

Međutim, psiholozi tvrde da naš izbor karijere može otkriti mnogo više o našoj ličnosti, uključujući i karakterne crte poput lenjosti ili narcisoidnosti.

Lenjost u profesionalnom svetu

Osobe koje su sklonije lenjosti često će izabrati poslove koji zahtevaju minimalan napor ili koji im omogućavaju da izbegnu težak rad. To mogu biti poslovi koji pružaju stabilnost i sigurnost, ali bez izazova ili napredovanja. Na primer, biranje rutinskih poslova sa malo odgovornosti ili minimalnim nivoom stresa može biti znak lenjosti u profesionalnom kontekstu.

Narcisoidnost i karijera

S druge strane, narcisoidne osobine mogu se manifestovati kroz izbor karijere koja pruža mogućnost isticanja, moći ili prestiža. Osobe sa narcisoidnim tendencijama često teže poslovima koji im omogućavaju da budu u centru pažnje, da kontrolišu druge ili da ostvare visok socijalni status. Na primer, biranje karijere u politici, medijima ili preduzetništvu može ukazivati na narcisoidne osobine.

Profimedia
 

Kako prepoznati znake?

Za prepoznavanje znakova lenjosti ili narcisoidnosti u izboru karijere važno je sagledati motivaciju i ciljeve osobe. Osobe sklone lenjosti možda će izbegavati izazove ili odgovornosti, dok će osobe sa narcisoidnim tendencijama težiti poslovima koji im omogućavaju da se istaknu i budu u centru pažnje.

Važno je imati na umu da izbor karijere može biti rezultat različitih faktora, uključujući obrazovanje, iskustvo i lične preferencije, ali može pružiti uvid i u dublje karakterne osobine pojedinca.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike