Naslikao ih je 250 u različito doba dana i godine i napravio revoluciju u umetnosti: Klod Mone je bio opsednut lokvanjima (FOTO)

18.11.2023

16:30

0

Ostaće upamćen po njima

Naslikao ih je 250 u različito doba dana i godine i napravio revoluciju u umetnosti: Klod Mone je bio opsednut lokvanjima (FOTO)
Klod Mone - Copyright Profimedia

Klod Mone je uspeo da napravi pravu malu revoluciju u slikarstvu, pa je tako po samo jednoj njegovoj slici "Impresija, rađanje sunca", ceo pravac dobio jedno ime.  

Ipak, ono po čemu će najviše ostati upamćen ovaj slikar rođen 14. novembra 1840., jesu njegova dela inspirisana lokvanjima - tačnije njih preko 250.

Profimedia
 

Кlod Mone jedan je od velikih slikara i začetnika impresionizma.

Uveo revoluciju u slikanje

Iako je svoj razvojni put započeo kao figuralni slikar: "Doručak na travi" ili "Japanka sa lepezom", u jednom trenutku je odlučio da se posveti pejzažima i uveo revoluciju u slikanje.

"Lokvanji" su kolekcija od oko 250 slika, koje je Mone stvarao tokom 30 godina u bašti Živernija, imanja koje je kupio za svoju porodicu i gde je izgradio ribnjak sa egzotičnim biljkama.

Profimedia
 

Ova serija slika za njega je postala svojevrsno utočište i likovna terapija u vremenu sukoba i turbulencija tokom Prvog svetskog rata.

Sanjao "nešto što je nemoguće naslikati"

Slikao ih je u različito doba dana i u različito doba godine, i oni spadaju u jednu od najbrojnijih grupa u istoriji umetnosti kada je ista tema u pitanju.

Profimedia
 

Кako je stario, njegovi radovi su postajali sve apstraktniji, a lokvanji su mu dali priliku da pojednostavi svoj stil i da se fokusira na formu i boju.

Profimedia
 

Pred kraj svog 86. godina dugog života je sanjao "nešto što je nemoguće naslikati - vodu sa travom koja se talasa u dubini". Ovo je rezultiralo time da ga njegov kolega ništa manje poznati Eduar Mane nazove "Rafaelom vode".

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike