Najnepristupačnija crkva na planeti: Testira duhovnu i fizičku snagu, pogrešan korak vodi u smrt (FOTO+VIDEO)

04.11.2023

21:01

0

Autor: V. I.

Kada stignete do vrha, vaše prve reakcije će biti olakšanje

Najnepristupačnija crkva na planeti: Testira duhovnu i fizičku snagu, pogrešan korak vodi u smrt (FOTO+VIDEO)
Copyright Profimedia

Abuna Jemata Guh je pravoslavna etiopska crkva u stenama koja se nalazi u u regionu Tigraj u Etiopiji. Izgrađena je na visini od 2.580 metara i do nje se mora popeti peške. Značajna je po prelepim freskama koje datiraju iz petog veka i arhitekturi.

Da bi došli do nje, vernici treba da savladaju nekoliko etapa. Prvi deo uspona je polusatni put uz strmu uzbrdicu. Nakon toga sledi težak deo, penjanje uz strmu liticu. Ona je potpuno vertikalna, s rupama za ruke i noge uklesanim u njoj. Uz nje se verete bosih nogu, pošto se smatra svetim tlom. Ako angažujete vodiča, daće vam zaštitne konopce koji će vam dati malo sigurnosti. 

Kada stignete do vrha, vaše prve reakcije će biti olakšanje, iako je ivica široka samo 50 cm. Pogled na okolni pejzaž je neverovatan, ali i zastrašujuć. Penjete se dalje preko stena uz zid sve dok ne stignete do uske platforme sa strmim padom za koji vam je rečeno da je ulaz u crkvu! 

"Ovi putevi su blagosloveni“, rekao je otac Asefa  koji se penje do ove crkve već 50 godina. "Niko nikada nije poginuo dok se penjao. Naš svetac spasava sve koji padnu. Crkvu je sagradio Sveti Abuna Jemata, jedan od devet svetaca koji su došli iz Sirije, Konstantinopolja ili Rima da donesu hrišćanstvo u Etiopiju krajem petog veka.

Profimedia
 

U crkvi se nalaze neke od najstarijih hrišćanskih freski na svetu. Unutrašnjost zidova od peščara ukrašena je portretima svetaca, kao i prikazima iz iz Starog, ali i Novog zaveta. Zanimljivo je da su Etiopljani pravoslavni hrišćani, ali su sveci prikazivani kao tamnoputi. Suv vazduh i nedostatak vlage sačuvali su ova umetnička dela u njihovom izvornom savršenstvu. Slike  tematizuju devet svetaca i dvanaest apostola. 

Uprkos zastrašujućem usponu, crkva je atraktivna za vernike koji se penju uz litice nekoliko puta nedeljno, uključujući majke s bebama na leđima, trudnice, decu i starce koji svi hrle da prisustvuju službi.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike