Veličanstveno: Neverovatni snimak dronom otkrio grbave kitove koji stvaraju Fibonačijevu spiralu (VIDEO)

13.03.2024

20:13

0

Autor: V. I.

Hranjenje uz pomoć "mreža od mehurića" stvara zlatnu spiralu, a istovremeno pruža kitovima večeru

Veličanstveno: Neverovatni snimak dronom otkrio grbave kitove koji stvaraju Fibonačijevu spiralu (VIDEO)
Copyright Profimedia

Neobični snimci dronom na Antarktiku prikazuju dva grbava kita (Megaptera novaeangliae) kako stvaraju savršenu mrežu mehurića koja se prikazuje kao Fibonačijeva spirala.

Polarni fotograf Pijet vanden Bemd snimio je dva kita kako zajedno predano rade na lovu svoje večere. Naime, hranjenje "mrežama od mehurića" obuhvata tehniku pri kojoj kitovi rone ispod svog plena, okruže ga, a zatim koriste mehuriće stvorene iz svojih otvora da bi napravili vrstu zavese koja pomenuto jato zbije u kuglu i potera ka površini vode.

Ovi kitovi su poznati kao "gutnjaci“, što znači da će izaći na površinu otvorenih usta i gutati sve što im se nađe na putu, uključujući i ribu koju su zarobili svojim mehurićima. 

Ponašanje je veoma složeno, uključuje vreme, koordinaciju, komunikaciju i timski rad, a naglašava  inteligenciju ovih morskih stvorenja. Raniji rad otkrio je da je ovo ponašanje naučeno, što znači da se sve populacije grbavih kitova ne hrane ovom tehnikom. 

 

 

Prilikom prikazivanja ovakvog ponašanja na snimku Vanden Bemda, obrazac mreže mehurića kita poklapao se sa savršenom Fibonačijevom spiralom, takođe poznatom kao Fibonačijev niz. U geometriji, to je spirala koja raste za faktor φ, poznat kao zlatni presek, za svaku četvrtinu okreta koju spirala napravi. Čini se da je to uobičajena pojava u prirodi, sa šišarkama i mnogim voćem i povrćem , iako je takođe zbunila naučnike koji ga traže u fosilnim zapisima .

"Fibonačijev spiralni oblik koji je savršeno izveden učinio je ovaj prizor neverovatnim“, rekao je Vanden Bemd za Storiful, a prenosi IFL Science, dodajući da je to bio trenutak koji "apsolutno nikada neće zaboraviti“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike