Tajni agent iz životinjskog sveta: Kit osumnjičen da je ruski špijun viđen uz obalu Švedske (VIDEO)

06.06.2023

09:23

0

Autor: K. B.

Beluga kit poznat kao Hvaldimir optužen je za špijuniranje

Tajni agent iz životinjskog sveta: Kit osumnjičen da je ruski špijun viđen uz obalu Švedske (VIDEO)
Copyright Freepik

Nedavno je "kit špijun" primećen na zapadnoj obali Švedske, potvrdila je organizacija posvećena proučavanju ovih sisara. Kit Hvaldimir, s misterioznim pojasom na leđima, prvi put je viđen pored obala Norveške 2019. godine. Nakon više godina laganog plivanja duž norveške obale, nedavno je ubrzao ritam kako bi napustio norveške vode.

Organizacija "OneWhale" navodi da nije poznato zašto je beluga odjednom počela brže da pliva. Ova životinja se pre četiri godine prvi put približila norveškim brodovovima u blizini ostrva Ingoja, koje je 415 kilometara udaljeno od Murmanska, baze ruske severne flote. Kit je imao na sebi nosač za GoPro kameru i kopču sa oznakom "oprema iz Sankt Peterburga". Norveške bezbednosne službe su sprovele istragu nakon što je životinja otkrivena i izjavile za BBC da je kita verovatno obučavala ruska vojska.

 

 

Kit je dobio ime Hvaldimir - po norveškoj reči "hval", što znači kit, i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Moskva zvanično nije komentarisala navode da je njena mornarica trenirala kita. Prethodno su negirali postojanje programa obuke vodenih sisara za špijuniranje. Postoji nekoliko mogućih objašnjenja za naglu promenu rute kretanja ove životinje, uključujući povećan nivo hormona koji je tera da traži partnera ili osećaj usamljenosti.

Beli kitovi su društvene životinje, pa je moguće da Hvaldimir traži druge pripadnike svoje vrste. Ovi kitovi obitavaju oko Grenlanda, u vodama ruskog i norveškog Arktika, kao i u blizini Aljaske, a neki od njih migriraju tokom leta.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike