Mladići iz plemena u Etiopiji hiljadama godina rade istu stvar, nezamislivu generaciji Z (FOTO+VIDEO)

27.02.2024

20:11

0

Autor: V. I.

Ovo uglavnom rade neženje kao deo rituala odrastanja

Mladići iz plemena u Etiopiji hiljadama godina rade istu stvar, nezamislivu generaciji Z (FOTO+VIDEO)
Copyright Profimedia

Hodanje na štulama, drevna tradicija u Etiopiji, ima duboko kulturno značenje, naročito među plemenom Bana u dolini Omo. Ova praksa koja datira vekovima, a isprepletena je s ritualima, ceremonijama i obredima prelaza unutar zajednice.

Pleme Bana iz jugozapadne Etiopije poznato je po jedinstvenom običaju hodanja na štulama, što predstavlja značajan deo njihove kulture. Mladići iz ovog plemena koriste štule kako bi se zaštitili od divljih životinja dok čuvaju stoku, ali i iz drugih razloga koji doprinose kulturnoj fascinaciji ovim običajem.

Gledano kroz istoriju hodanje na štulama koristilo se u razne svrhe, od lova do stočarstva, omogućujući pojedincima da se kreću kroz močvarne terene i zaštite useve od divljih životinja. 

Profimedia
 

Gde se nalazi pleme Bana

Pleme Bana živi u jugozapadnom delu Etiopije, u dolini reke Omo. Njihov jezik je deo šireg lingvističkog uticaja među lokalnim zajednicama.

Pored hodanja na štulama, pleme Bana je poznato gostoprimstvu i zanatskim veštinama, uključujući drvorezbarstvo, pletenje korpi i keramiku. Ove tradicije ne samo da odražavaju bogato kulturno nasleđe plemena, već i doprinose očuvanju njihovog identiteta i ponosa.

 

 

Zašto mladići plemena Bana hodaju na štulama

Hodanje na štulama je dugogodišnja tradicija koja se naročito ističe tokom festivala i rituala. Nosilac ove tradicije su neženje, a ceremonijalno pravilo uključuje ukrašavanje tela belim prugama.

Štule, napravljene od lokalno dostupnog drveta, mogu biti visoke nekoliko metara, a njihovo korišćenje zahteva izuzetnu veštinu, ravnotežu i fizičku snagu. Mladim muškarcima koji ih koriste zahteva se da demonstriraju eleganciju i spretnost, što ujedno simbolizuje njihovu snagu i sposobnost.

Kulturološki i društveni značaj hodanja na štulama za pleme Bana je značajan, simbolizujući prelazak mladića iz mladosti u zrelost i služeći kao obred inicijacije.

Veština hodanja na štulama prenosi se s kolena na koleno, a dečaci od malih nogu prolaze rigoroznu obuku, usavršavajući ravnotežu i okretnost. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike