Zašto se baš crvene ruže poklanjaju za Dan zaljubljenih? Simbolika seže sve do Afrodite

09.02.2024

10:58

0

Autor: K. O.

U današnje vreme ruže su postale popularan i siguran izbor za praznik koji slavi ljubav

Zašto se baš crvene ruže poklanjaju za Dan zaljubljenih? Simbolika seže sve do Afrodite
Copyright Freepik

Kada su u pitanju pokloni i znaci naklonosti, cveće je klasičan izbor. Ali od svog cveća koje se daje na praznike, nijedno nije tako blisko povezano sa Danom zaljubljenih kao crvena ruža. Čak i ako niste neko ko obraća pažnju na ovaj praznik sredinom februara, teško je propustiti prodajne izloške ispunjene desetinama ruža za Dan zaljubljenih koje se nalaze ispred i u centru supermarketa, drogerija, pa čak i mini-marketa benzinskih pumpi. Postoji razlog zašto je ruža kultna i popularan cvet za Dan zaljubljenih.

Naravno, ruže za Dan zaljubljenih nisu isključivo za izražavanje romantične ljubavi. Zahvaljujući različitim značenjima boja ruže, klasične lepotice čine odlične poklone za Dan zaljubljenih i za prijatelje i članove porodice. Ali pre nego što odete u najbližu cvećaru sa duginim nizom ruža, saznajte kako je počela tradicija davanja ruža za Dan zaljubljenih i koje su ruže vrhunske.

„Biljke su odlične za dugotrajne znake ljubavi, a jednostavna biljka poput crvene ruže je uvek popularna“, kaže Sandra Varli, cvećarka sa više od decenije iskustva. I dok buket rezanih ruža možda neće trajati toliko dugo kao grm ruža, to je i dalje prelep način da kažete „Srećan Dan zaljubljenih“ i „Volim te“ sve dok cveće živi – čak i duže ako ga osušite.

Zašto se baš ruža daje na Dan zaljubljenih?

Postoji istorija zašto je ruža popularan cvet za Dan zaljubljenih. Tradicija davanja ruža za Dan zaljubljenih ima nekoliko priča o poreklu, a poput Valentinovog Kupidona, ukorenjena je u grčkoj mitologiji.

Pixabay/ nastya_gepp
 

„Neke priče kažu da je prva crvena ruža nastala kada je grčku boginju Afroditu izgrebao trn bele ruže, zbog čega je ta ruža postala crvena“, kaže dr Sara Kleto, folkloristkinja i suosnivač škole folklora Karterho and the Fantastic. „Drugi kažu da je prva crvena ruža izrasla na zemlji gde je Adonis, Afroditin ljubavnik, umro i gde su boginjine suze padale.

Što se tiče istorije koja stoji iza tradicije ruža za Dan zaljubljenih, rana figura koja se ponekad povezuje sa asocijacijom između ruža i romantike je ledi Meri Vortli Montagu, supruga britanskog ambasadora u Turskoj tokom 1700-ih.

„Ledi Montagu je pisala pisma kući oduševljena verzijom turskog 'jezika cveća', ili procesom dodeljivanja određenih simboličkih značenja određenom cveću, ali izgleda da je pogrešno protumačila ovaj lokalni običaj, koji je imao više veze sa rimovanim rečima nego sa značajem samog cveća“, kaže Kleto. „Ipak, koncept ’jezika cveća‘ je uhvaćen, posebno u Engleskoj 19. veka, a tokom tog veka ruže su postale sve čvršće povezane sa romantičnom ljubavlju.

A davanje crvenih ruža za Dan zaljubljenih je i dalje tradicija jer je „jednostavno zato što su ruže prelepo cveće fantastičnog mirisa koje zaista dobro putuje“, kaže Kleto. „Cveće se obično šalje na velike udaljenosti, a ruže su i prelepe i izdržljive, tako da je to veliki deo zašto se ova praksa nastavila.

Freepik
 

Crvena je nekad bila kraljevska boja

Kao i srca od slatkiša, crvene ruže su najbolji poklon za Dan zaljubljenih jer je boja povezana sa strašću i romantičnom ljubavlju. Možda je to razlog zašto parovi rezervišu romantične hotele i posipaju ruže po krevetima i podovima kao gest ljubavi.

„Poreklo ovoga je verovatno otuda što je crvena boja nekada bila posebno skupa, teška za nabavku i ponekad sinonim za kraljevske članove“, objašnjava Kleto. „Svi ovi faktori učinili su da se crvena oseća posebno poželjnom i luksuznom, piše Readers Digest.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike