Misterija nestalog paradajza: Kosmonauti NASA uzgojili povrće koje je volšebno nestalo, a onda se desilo šokantno otkriće

12.12.2023

12:13

0

Autor: V. I.

Astronauti misije Expedition 70 u prenosu uživo otkrili šta se dogodilo s nestalim povrćem

Misterija nestalog paradajza: Kosmonauti NASA uzgojili povrće koje je volšebno nestalo, a onda se desilo šokantno otkriće
Copyright Profimedia

Bila je to jedna od najvećih misterija univerzuma - nestanak prvog paradajza uzgojenog u svemiru. Odnosno, sve do ove nedelje, kada je sedam astronauta na Međunarodnoj svemirskoj stanici objavilo u prenosu uživo da su pronašli izgubljeno povrće.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cady Coleman (@astro_cady)

 

"Pa, možda smo pronašli nešto što je neko dugo tražio“, otkrio je NASA astronaut Jasmin Mogbeli.

Paradajz je bio prvi koji je ubran i uzgajan u svemiru. Uzgajao ga je u martu američki astronaut Frenk Rubio, koji drži rekord za najduži let u svemir od 370 dana. 

Taj paradajz je ubran kao deo NASA eksperimenta za uzgoj proizvoda u svemiru za dugoročne misije. 

"Ubrao sam, mislim, ono što je bio prvi paradajz u svemiru, i stavio ga u malu vrećicu“, prisetio se Rubio u intervjuu za NASA u oktobru. Rekao je da je na kraju izvadio paradajz iz sigurnosne vrećice saziplokom kako bi ga pokazao nekim učenicima, ali se činilo da ga je kasnije izgubio.

"Bio sam prilično uveren da sam ga zatvorio da ne može da ispadne, a onda sam se vratio i on je samo nestao“, rekao je naučnik.

Rubio je rekao da je bezuspešno proveo od 18 do 20 sati tražeći paradajz, i pretpostavio je da se isušio do te mere da se ne može reći šta je to i da je možda slučajno bačen u smeće.

Zbog bestežinske prirode svemira, svaki objekat koji nije osiguran ili nije vezan verovatno će odebdeti. A na letelici ISS, koji je veći od kuće sa šest spavaćih soba, postoji mnoštvo dobrih mesta da se lebdeći paradajz zaturi.

Mesecima nakon što je paradajz, neki su sumnjali da je Rubio zaista pojeo paradajz - uprkos tome što je on sve to negirao.

"Nadam se da će ga neko naći jednog dana, neku malu smežuranu stvarčicu u ziplok kesi i da će dokazati činjenicu da nisam pojeo paradajz u svemiru“, pošalio se Rubio u oktobru.

 

 

A onda su kolege tokom uživo prenosa skinule ljagu s njegovog imena:

"Naš dobar prijatelj, Frenk Rubio, koji je krenuo kući, već neko vreme je okrivljen da je pojeo paradajz, ali sad možemo da ga oslobodimo krivice“, rekla je ona.

Nisu rečeni detalje o tome gde je paradajz pronađen, niti u kakvom je stanju, ali bitno je da je misterija nestalog paradajza rešena.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike