Znate li zašto Mesec ponekad možemo da vidimo tokom dana?

19.05.2023

21:57

0

Autor: Z. A.

Zamislite da je Sunce jedna velika sijalica

Znate li zašto Mesec ponekad možemo da vidimo tokom dana?
Copyright Pexels

Mesec i zvezde su uvek na nebu, ali svi znamo da ih ne možemo uvek videti. Ali ponekad tokom dana možemo istovremeno videti i Sunce i Mesec.

Mesec ne svetli zahvaljujući svojoj svetlosti već zato što se sa njegove površine reflektuju sunčevi zraci.

- Sunčeva svetlost je tako snažna tokom dana da na neki način prigušuje svetlost Meseca i zvezda - objašnjava astrofizičarka Čejen Polijus.

Pexels
 

Dok je Mesec mlad, nalazi se između Sunca i Zemlje, a strana Meseca koja je osvijetljena Suncem okrenuta je od naše planete. To znači da je Mesec još uvek gore, ali ga ne možemo videti danju jer se sva sunčeva svetlost odbija od nas.

Može vam pomoći da zamislite Sunce kao veliku sijalicu, a Mesec kao ogledalo. Pod nekim uglovima sijalicu ne vidimo, ali svetlost možemo videti zahvaljujući ogledalu koje je reflektuje. To se događa kad vidimo Mesec tokom noći. Ne možemo direktno videti Sunce jer se Zemlja isprečila da ga vidimo, ali svetlost se reflektuje s Meseca. Postoje situacije u kojima možemo videti i sijalicu i ogledalo, a upravo se to događa kada Mesec vidimo tokom dana.

Pexels
 

Kako Mesec nastavlja svoju orbitu oko Zemlje, daleko od Sunca, vidljivo je sve više njegove osvetljene površine. Zbog toga Mesec ponekad vidimo kao mlađak ili sjajnu polovinu. Što je Mesec dalji od Sunca i vidljivo iznad horizonta, lakše ga je uočiti tokom dana.

- Mesec se najlakše vidi tokom dana je kada je u prvoj i poslednjoj četvrti (90 stepeni udaljen od Sunca). Tada možemo videti polovinu osvetljene strane Meseca dok je Sunce još uvek gore - kaže Polijus.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike