Najmlađa članica Mense ušla u Ginisa: Sa 12 meseci znala boje, brojeve, abecedu, a sa dve godine već umela da čita

29.11.2023

12:02

0

Autor: V. I.

Roditelji kažu da je izazovno odgajati ovako nadareno dete, ali i predivno

Najmlađa članica Mense ušla u Ginisa: Sa 12 meseci znala boje, brojeve, abecedu, a sa dve godine već umela da čita
Copyright Printscreen/YouTube

Izla Maknab iz Krestvuda u Kentakiju (SAD) postala je najmlađa članica udruženja ljudi s visokim koeficijentom intelifencije Mensa, a Ginisova knjiga rekorda je zvanično priznala njen rezultat od 99 percenetila za njenu starosnu grupu na Stenford-Binet skali inteligencije. Izlina kognitivna sposobnost u tako mladom dobu nagoveštava obećavajuću budućnost.

Mensa Internacional ima preko 140.000 članova u više od 100 zemalja. Da bi postali član ovog udruženja, pojedinci moraju da postignu rezultat 98 ili više percentila na standardizovanom testu inteligencije.

 

 

Izlini rani znaci genijalnosti privukli su pažnju njenih roditelja kada je s nepunih sedam meseci pokazala fokus i sklonost ka učenju. Njen otac Džejso Maknab priseća se tih vremena:

"Sa sedam meseci bi pokazivala određene predmete u slikovnici kad bismo je pitali o njima. Međutim, njene izuzetne sposobnosti počele su da se otkrivaju tek u dobi od jedne godine".

Printscreen/YouTube
 

Ginisova knjga rekorda izveštava da je Izla počela da uči boje, brojeve i abecedu sa samo godinu dana. Njeni roditelji su posmatrali kako bez napora prepoznaje i čita reči na tabli "piši-briši" koju je dobila za rođendan.

"Na njen drugi rođendan napisao sam reč 'crveno' i na naše zaprepašćenje, Izla ju je bez napora pročitala", dodaje njen otac.

Printscreen/YouTube
 

Priča dvogodišnje Izle Maknab ne samo da je ušla u Ginisovu knjigu rekorda već dovodi u pitanje unapred stvorena shvatanja o granicama intelektualnog razvoja u tako mladom dobu. Njeno članstvo u Mensi sa dve godine označava jedinstvenu prekretnicu, izazivajući strahopoštovanje prema njenim izuzetnim sposobnostima.

Izla je nedavno napunila tri godine i ostaje nam da vidimo u kom smeru će da se razvija genijalnost slatke riđokose devojčice.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike