Najlepša imena za decu rođenu tokom zimske sezone, veruje se da unose sreću i štite zdravlje

26.11.2023

21:15

0

Autor: K. B.

Ove tradicionalne i simbolične opcije mogu vam poslužiti kao inspiracija pri odabiru imena za vaše zimsko čudo

Najlepša imena za decu rođenu tokom zimske sezone, veruje se da unose sreću i štite zdravlje
Copyright Profimedia

Ako očekujete zimsko dete i niste još odlučili o imenu, predstavljamo vam listu od 10 prelepа srpskih imena koja su tradicionalno vezana za hladnoću, sneg i praznike, i mogu vam pružiti inspiraciju.

U prošlim vremenima, deca rođena tokom zime često su dobijala imena koja su imala za cilj da ih zaštite od hladnoće i očuvaju zdravlje. Ova tradicija često je podrazumevala davanje imena prema praznicima ili svecu zaštitniku. Evo nekoliko prelepih imena za decu rođenu tokom zimskih meseci:

Profimedia
 
 • Nikola/Nikolina: Ovo ime često se daje deci rođenoj u decembru, u blizini praznika Svetog Nikole. Potiče od latinskog "Nicolaus", sa značenjem "pobednik" ili "onaj koji donosi pobedu".
 • Vuk/Vuka/Vukosava: Ovo staroslavensko ime davano je deci u prošlosti kako bi ih zaštitilo od zlih duhova. Ako je dete rođeno zimi, ime Vuk se davalo u cilju očuvanja zdravlja i zaštite od hladnoće.
 • Božidar/Božidarka: Ovo ime ima grčko poreklo i značenje "Božji dar". Tradicionalno se daje deci rođenoj na Božić ili oko ovog praznika.
 • Andrej/Andrijana: Ime potiče iz grčkog "Andreas" i znači "hrabar" ili "muževan". Deci rođenoj oko 13. decembra, uoči praznika Svetog apostola Andreja Prvozvanog, često se daje ovo ime.
 • Stefan/Stefana: Grčkog porekla, ime Stefan znači "venac" ili "kruna". Daje se deci rođenoj u januaru, oko praznika Svetog Stefana, 9. januara.
 • Vasilije/Vasilija: Vasilije je srpska varijanta grčkog imena koje znači "carski" ili "kraljevski". Ovo ime se tradicionalno daje deci rođenoj u januaru, oko praznika Svetog Vasilija (Srpska nova godina) i Bogojavljanja.
 • Jovan/Jovana: Ime Jovan potiče iz grčkog "Ioan, Ioannes" i znači "u milosti Jehovinoj". Deci rođenoj na praznik Svetog Jovana Krstitelja, 20. januara, često se daje ovo ime.
 • Sava/Savka: Ime Sava se tradicionalno daje deci rođenoj u januaru, a ima značenje "preobražen" ili "pravedan".
 • Snežan/Snežana: Ovo ime je popularno u Srbiji i drugim slavenskim zemljama. Potiče od reči "sneg" i daje se deci rođenoj tokom zimske sezone, simbolizujući nežnost i belinu poput snega.
 • Kristijan/Kristina: Ova imena grčkog porekla, izvedena od "Christos", znače "hrišćanin". Varijacije ovog imena su popularne u celom hrišćanskom svetu i često se daju deci rođenoj oko Božića.
 • BONUS VIDEO:

   

   

  Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

  Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

  Možda vas zanima

  Najčitanije Vesti

  Ostale vesti iz rubrike