Recept dana: Tokom bombardovanja smo jeli samo ratni kolač s jabukama, a pravi ukusi nikad ne blede

16.10.2023

07:51

0

Autor: V. I.

Ovo je onaj od onih kolača čiji miris nas momentalno deportuje u prošlost, koja ma koliko bila teška, bila je i lepa i svakako puna sjajnih ukusa

Recept dana: Tokom bombardovanja smo jeli samo ratni kolač s jabukama, a pravi ukusi nikad ne blede
Copyright Profimedia

U svakom kutku kuće, toplina popodneva bila je obeležena neodoljivim mirisom kolača s jabukama. Sveži plodovi jabuka postajali su ključni deo recepta, dok se aroma cimeta nežno spajala s njihovom slatkoćom.

Pexels
 

Iako nije bilo mnogo para, jer vremena su bila teška a bombe padale čak i po civilima, vešte ruke domaćice stvarale su testo poput rituala, u kojem su se mirisi margarina (jer nije bilo para za puter), oraha i vanilinog šećera pretapali u harmoniju slatkih očekivanja. Kuhinja postajala je čarobno mesto gde su se sastojci pretvarali u sećanja.

Profimedia
 

Dok se kolač pekao, očekivanje je raslo, a miris postajao sve intenzivniji. Topao i sočan, kolač s jabukama donosio je radost poput zagrljaja, ispunjavajući prostoriju mirisom svežih jabuka i cimeta.

Trenutak izlaska kolača iz rerne postajao je poseban ritual deljenja zadovoljstva. Okupljanje oko stola postalo je vreme zajedništva, podsećajući nas na topla i bezbrižna detinjstva provedena u mirisu kolača s jabukama.

Vreme pripreme: 

40 minuta priprema + 45 minuta pečenje

Sastojci:

Za fil:

  • 2 kg očišćenih jabuka
  • 1 šolja* šećera
  • 2 kesice cimeta
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 1 kašika arome ruma

Za koricu:

  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja mlevenih oraha
  • 1 šolja griza
  • 1/2 šolje šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo

Za gornju koricu:

  • 200 g putera (ili margarina)
  • 3 kašike mlevenih oraha

*šolja je od 200 ml.

Priprema:

  • Za ovaj kolač birajte što sočnije jabuke. Operite ih, oljuštite i izrendajte, pa ubacite ostale sastojke za fil.
  • Posebno pomešajte sastojke za koricu.
  • Pleh veličine oko 35 x 25 cm dobro namažite puterom i pospite trećinu sastojaka za koricu (oko sedam-osam kašika). Rasporedite ravnomerno pa sipajte pola fila. Slobodno ulijte i sok pošto su sastojci korice suvi. 
  • Rasporedite preko drugu trećinu smese za koricu pa odozogo i ostatak fila.
  • Potom ide treća trećinu smese za koricu.
  • Na kraju pospite izrendan puter i 3 kašike mlevenih oraha.
  • Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 45 minuta.
  • Secite tek kad se dobro ohladi.
  • Nemojte da vas buni što su sastojci za koricu suvi, kada se ispeče, kolač će biti super sočan.

    Bon appetit!

    Bonus video:

     

    Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Možda vas zanima

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike