Za kuvanje ili pečenje? Najbolje vrste jabuka za fine pite, savijače i druge jesenje poslastice

06.10.2022

12:46

1

Autor: D. R.

Potrebno je da povedete računa o samo dve stvari i uvek ćete znati koju jabuku ćete za šta iskoristiti

Za kuvanje ili pečenje? Najbolje vrste jabuka za fine pite, savijače i druge jesenje poslastice
Copyright Pixabay

Poslastice sa jabukama se uglavnom jednostavno prave, ukusne su i uglavnom prilično pristupačne. Jedina dilema je kako izabrati prave jabuke, jer bez obzira na to da li spremate pitu, kolač ili je kuvate, važno je da imate odgovarajući materijal.

Danas postoji na hiljade sorti jabuka, a kod nas su neke od najpopularnijih Zlatni i Crveni Delišes, Jonagold, Ajdared, Granny Smith, Pink Lady, Fuji, Gala i Braeburn. 

Gotovo svi volimo jabuke kada su sveže, u salatama, poslasticama, kompotima, a kako bismo znali koje su najbolje za pečenje i kuvanje trebalo bi da se vodimo ukusom, ali i teksturom.

Profimedia
 

Najbolje jabuke za pečenje su slatkasto-kisele i one se neće raspasti u rerni. Jabuka Granny Smith idealna je za pripremu savijača zbog čvrste teksture, a odlična je sorta i za kuvanje kompota i za pečenje kolača. Možete je kombinovati i sa slađim, aromatičnim sortama za više ukusa. Za savijače su odlične i druge vrste jabuka koje nemaju previše soka, poput recimo jabuke Braeburn.

Za kuvanje su pak bolje mekše jabuke nežnije teksture koje će se jednostavno pretvoriti u kompot ili umak. Pre kuvanja, jabuke iseckajte na vrlo sitne komadiće kako bi se brže skuvale i raspale, a možete ih i narendati. Odlična ideja je koristite različite vrste jabuka kako biste dobili bogatiji ukus, a za kuvanjem možete iskoristiti i oštećene jabuke koje su i dalje zdrave, a niko neće znati da u početku nisu bile savršene.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike