Bazuka: Od muzičkog instrumenta komičara do smrtonosnog raketnog bacača

15.10.2023

10:58

0

General Dvajt D. Ajzenhauer je bio razočaran zbog nedostatka iskustva vojnika koji su koristili ovo oružje

Bazuka: Od muzičkog instrumenta komičara do smrtonosnog raketnog bacača
Copyright Profimedia

Poznati komičar iz 30-ih i 40-ih godina prošlog veka, Bob Burns, stvorio je svoj originalni muzički instrument kombinujući deo peći i veliki levak za viski. Ovu kreaciju je nazvao "bazuka". Kasnije je ovaj termin bio upotrebljen za raketni bacač montiran na rame zbog sličnog oblika.

Bazuka je prvi put upotrebljena tokom Operacije Baklja, prilikom savezničkog iskrcavanja u severnu Afriku. Međutim, general Dvajt D. Ajzenhauer je bio razočaran zbog nedostatka iskustva vojnika koji su koristili ovo oružje.

Nemci su došli do nekoliko primeraka bazuke od Crvene armije i prilikom operacije Baklja, nakon čega su razvili svoje vlastito oružje, panceršrek (nem. Panzerschreck). Ono je imalo veći kalibar, znatno veći domet i poboljšanu granatu. Vojska SAD je bila u prilici da istovremeno koristi i bazuku, i panceršrek protiv nemačkih tenkova panter. Kasnije su uvideli da je rešenje panceršreka znatno efikasnije od originalne bazuke po pitanju uništavanja oklopa. Posada koja se služila ovim oružjem je bila vrlo ranjiva, zbog izlaganja neprijateljskoj vatri, ali i nakon ispaljivanja, zbog velikih barutnih gasova koji su otkrivali njihov položaj.

Profimedia
 

U drugoj polovini rata, vojska SAD je imala znatno više iskustva sa sistemom i razvili su uspešnu taktiku protiv neprijateljskih tenkova. Pri gađanju, posada je zauzimala znatno viši položaj u odnosu na neprijateljske tenkove, i potom ih uništavali pogotkom u motor. Tokom bitke kod Arakurta u Francuskoj 1944. američka vojska je montirala 2-3 bazuke ispod krila školskog aviona pajper J-3, čime su uništili 6 nemačkih tenkova.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike