Zapanjujuće otkriće: Šta mislite, da li ima više stabala na Zemlji ili zvezda u našoj galaksiji?

27.09.2023

11:04

0

Odgovor je iznenadio čak i naučnike

Zapanjujuće otkriće: Šta mislite, da li ima više stabala na Zemlji ili zvezda u našoj galaksiji?
Copyright Bill Ingalls/NASA via AP

Dok zvezde blistaju na noćnom nebu i čine se beskrajnim, nedavna istraživanja otkrivaju nešto zapanjujuće. Prema procenama NASA, u našoj galaksiji postoji između 100 i 400 milijardi zvezda. Međutim, iznenađenje dolazi kada uporedimo ovu brojku sa brojem stabala na našoj planeti.

Naime, 2015. godine naučnici su procenili da na Zemlji postoji čak tri biliona stabala - da, dobro ste pročitali, tri hiljade milijardi stabala.

Ovo otkriće ne samo da baca novo svetlo na bogatstvo prirodnih resursa naše planete, već i potencira važnost očuvanja šuma kao ključnog elementa u borbi protiv klimatskih promena.

AP Photo/Altaf Qadri
 

Stabla igraju ključnu ulogu u apsorpciji ugljen-dioksida, jednog od glavnih gasova staklene bašte, pomažući tako u smanjenju globalnog zagrevanja. Pored toga, šume su dom za brojne životinjske vrste, a takođe su i izvor hrane, sklonište i sredstvo za preživljavanje za milione ljudi širom sveta.

Dok je svemir neizmerno prostran sa nezamislivim brojem zvezda, očigledno je da Zemlja nosi svoje bogatstvo u zelenim krošnjama koje prekrivaju kontinente. Ova saznanja mogu poslužiti kao podsetnik da je očuvanje i povećanje šumskih površina od suštinskog značaja za očuvanje zdravlja naše planete.

Profimedia
 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike