Ovo su muzički instrumenti koji se danas retko viđaju

18.02.2023

14:02

0

Autor: M. J.

Potpuno neobične i pomalo bizarne instrumente umetnici su nekada davno koristili

Ovo su muzički instrumenti koji se danas retko viđaju
Stari muzički instrument - Copyright Pixabay

Muzika postoji od početka zabeležene ljudske istorije,a verovatno i pre. Međutim, sa sigurnošću se može pretpostaviti da su muzika i instrumenti iz drevne istorije bili daleko drugačiji od današnjih. Kada razmišljate o savremenim instrumentima, možda ćete pomisliti na gitaru, klavir, violinu, bubnjeve ili čak kompjuter.

Umetnici neprestano inoviraju i pronalaze nove načine da eksperimentišu i donose nove zvuke koji će oduševiti naše uši. I to je uvek bio slučaj! Ali postojali su neki ozbiljno bizarni instrumenti koje su umetnici koristili.

Printscreen/Youtube/YK band
 

Sambuka

Sambuca (ili hurdi-gurdi)  bio je žičani instrument iz davne prošlosti. Prvobitno je izmišljen u staroj Grčkoj. Sambuca je bila mala harfa trouglastog oblika i veoma piskavog tona. Postoje mnoge priče o poreklu sambuke, i teško je reći koja je istina.

 
Pixabay
 

Nickelharpa-„ključna harfa"

Nickelharpa je švedska reč koja se prevodi kao „ključna harfa“. Kao što ste mogli da pretpostavite, ovaj instrument je izmišljen u Švedskoj. To je drevni instrument i može se pratiti do četrnaestog veka.

Nikelharpa je bio žičani instrument koji je izgledao sličan guslama ili violini. Međutim, sasvim je drugačije. Kombinuje ključeve i žice da bi napravio veoma složen instrument. Iako nije potpuno jasno koliko je žica ovaj drevni instrument prvobitno imao, on je evoluirao, a moderne verzije imaju čak 16 žica, uz 37 tastera.

Profimedia
 

Sarangi

Instrument dolazi  iz Azije, tačnije Indije. Sarangi je jedinstven ne samo po svom dizajnu već i po zvuku. Kada se svira, ima širok spektar zvukova i opisano je da zvuči kao mačka ili osoba koja peva. Sarangi je pravougaoni instrument od drvene kutije sa tri žice. Može se svirati gudalom (kao violina) ili trzati (kao gitara). Još jedna stvar koja sarangi čini jedinstvenim su njegove tri zvučne komore.

Zvučne komore su prekrivene životinjskom kožom, obično kozjom. Ove komore daju rezonanciju i jedinstven, bizaran, čak i jeziv kvalitet. Sarangi se drži i svira kao violončelo, iako je mnogo manji, pa svirači ostavljaju instrument da leži na kolenima. Ovaj bizaran instrument je izmišljen 1865. godine i danas se retko viđa van Indije.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike