Istina o petku 13: Zašto se plašimo ovog datuma?

13.10.2023

09:19

0

Psiholozi su za ovaj strah čak osmislili termin - paraskavedekatriafobija

Istina o petku 13: Zašto se plašimo ovog datuma?
Petak 13 - Copyright Profimedia

Petak 13. u svetu je postao poznat kao dan kada se mnogi pribojavaju nesreće. Čini se da ovaj strah nije bez razloga, jer je prožet istorijskim i kulturološkim događanjima. Psiholozi su za ovaj strah čak osmislili termin - paraskavedekatriafobija.

Sujeverje oko ovog dana datira još iz Srednjeg veka i možda ima korene u Bibliji. Neki istoričari smatraju da je ovo bio dan kada je Eva dala Adamu da zagrize jabuku, kada je počeo potop ili gradnja Vavilonske kule.

Međutim, popularna teorija povezuje ovaj dan sa događajem iz 1307. godine kada je kralj Filip IV od Francuske u petak, 13. oktobra, uhapsio mnoge templare. Legendarna priča o egzekuciji templara Žaka de Molaja, koju je spomenuo i Dan Braun u svom romanu "Da Vinčijev kod", dodatno je pojačala osećaj nelagodnosti oko ovog datuma.

Profimedia
 

Roman "Petak, trinaesti" iz 1907. godine, kao i katastrofalni krah berze 1927. godine, dodatno su cementirali ovaj dan kao dan nesreće u svesti mnogih.

Strah od broja 13 nije nov. Broj 12 je kroz istoriju bio simbol savršenstva – sa 12 meseci, 12 olimpijskih bogova, 12 apostola i mnogih drugih primera. Međutim, 13 je prekinuo ovaj prirodni sklad i postao simbol nesreće. Zbog ovog sujeverja, mnoge zgrade nemaju 13. sprat, a kuće sa brojem 13 su retkost.

U Velikoj Britaniji, sujeverje je duboko ukorenjeno. U Somersetu, recimo, veruje se da pomeranje kreveta petkom može uzrokovati oluje na moru.

Profimedia
 

Zanimljivo je da su i prodaje nekretnina povezane sa ovim datumom. Istraživanja su pokazala pad prodaje nekretnina na petak 13. za čak 43% u odnosu na druge petke između 2005. i 2012. godine.

Za one hrabre, neki objekti nude popuste za venčanja na ovaj dan. Ali bez obzira na sujeverje, nakon svakog petka 13. dolazi subota 14, što najavljuje dolazak vikenda.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike