Na Zemlji postoje vanzemaljska bića! Naučnici utvrdili da ne postoji stvorenje koje im je slično (FOTO)

07.07.2023

09:20

0

Odličnog pamćenja i izvanrednih kognitivnih sposobnosti, hobotnice biraju da vode samački život i uživaju u slobodi i istraživanju okoline

Na Zemlji postoje vanzemaljska bića! Naučnici utvrdili da ne postoji stvorenje koje im je slično (FOTO)
Ilustracija - Copyright Pixabay

Neverovatno razigrana i znatiželjna vodena bića, hobotnice su kroz viševekovnu evoluciju razvile razne metode adaptacije kako bi sačuvale "živu glavu" od predatora koji vrebaju u okeanskim dubinama: ne samo da su naučile da se maskiraju kako ih neprijatelji ne bi uočili, već mogu "reprogramirati" i svoj mozak i metabolizam u skladu sa situacijom.

Odličnog pamćenja i izvanrednih kognitivnih sposobnosti, hobotnice biraju da vode samački život i uživaju u slobodi i istraživanju okoline.


Kako hobotnice "reprogramiraju" svoj mozak

Nedavno su naučnici otkrili da mnoge hobotnice imaju sposobnost reprogramiranja mozga, kako bi se adaptirale na sezonske promene temperature vode, a da bi uspele u tome, moraju da izmene i svoju RNK.

U intervjuu za RT, rukovodilac biološke službe "Moskvarijuma" Irina Mejncer objasnila je kako je do tog otkrića došlo:

- Ispostavilo se da promena temperature vode pokreće proces promene RNK, koji utiče na funkcionisanje organizma hobotnice i lučenje belnačevina kinezina i sinaptotagmina, koji su glavni medijatori nervnog sistema. Zahvaljujući tome, one su sposobne da menjaju brzinu protoka impulsa kroz nervna vlakna i da izmene metabolizam - navela je Irina.

Printscreen/Twitter/Wonder of Science
 

Najpoznatija hobotnica predviđala ishod fudbalskih mečeva

Sećate li se legendarne hobotnice Pola, koji je prognozirao rezultat Svetskog prvenstva u fudbalu 2010. godine?

Pol je bio smešten u akvarijumu u Oberhauzenu i pred više desetina hiljada gledalaca u direktnom prenosu predviđao ishod fudbalskih mečeva, a svih osam je pogodio bez greške.

Pol je bio ljubimac svih sportista, medija i publike, sve dok nije predvideo eliminaciju reprezentacije Nemačke od Španaca.

Tada su se Nemci okomili na Pola, koji je ni kriv ni dužan dobijao pretnje da će "završiti na roštilju".

Mogu da izađu iz lavirinta i otvore teglu, a ako im se zamerite, dobro će vas zapamtiti

Razumnom se smatra svaka životinja koja može lako da pronađe rešenje zadatka koji ranije nikada nije imala. Hobotnice u takvim situacijama demonstriraju naročite sposobnosti - one mogu da rešavaju različite mozgalice, otvaraju katance i odvrću poklopce sa tegli, a ako ne uspeju iz prvog pokušaja, obavezno će se potruditi malo više. Poučene prethodnim iskustvom, hobotnice su sa svakim pokušajem sve spretnije i brže, a u ovome im pomaže kako mišićno, tako i pamćenje svakog pipka ponaosob.

Kada smo već kod pamćenja hobotnica, one su poput slonova u vodi, a njihove sposobnosti kratkoročnog i dugoročnog pamćenja potvrđene su brojnim eksperimentima. Poznato je da umeju da raspoznaju ljude, ali i posebno da se raduju onima koji ih hrane, a ako im se kojim slučajem neko "zameri", hobotnice će se potruditi da mu se "osvete" - poprskaju ga vodom, uzmu opremu za ronjenje i slično.

Printscreen Youtube/Beau Eastman
 

Vanzemaljci na Zemlji: Imaju mozak po celom telu, menjaju boje i vide izvanredno

Ukoliko bi se u celosti govorilo o odlikama nervnog sistema ovih mekušaca, oni su svojevrsni vanzemaljci: ne samo da se njihova struktura nervnih vlakana kvalitativno razlikuje u odnosu na druge vodene i kopnene životinje, već i odsustvo mijelinskog omotača igra važnu ulogu u evoluciji njihovog nervnog sistema - ono ih "čuva" od razvoja teških oboljenja poput skleroze, encefalomijelita i slično.

Još jedna zanimljiva osobina hobotnica jeste da je njihov mozak "raspoređen" po čitavom telu u vidu isprepletene neuronske mreže, čiji je najveći deo raspoređen u pipcima. Drugim rečima, svaki deo hobotnice je mali mozak koji ima potpunu autonomiju u pojedinim situacijama. Ove odlike hobotnice čine visokorazvijenim i razumnim životinjama, koje ne prestaju da iznenađuju svojim dostignućima.

Uporedo sa razvijenim neuronskim sistemom, hobotnice poseduju i posebne ćelije odgovorne za izmenu boje i pigmentaciju koje se nalaze u mišićnim vrećicama i prilikom deformacije menjaju svoj izged. Glavna sposobnost leži u "upravljanju" ćelijama - njihov mozak "diktira" na koji način će se ćelije bojiti. Sistem kamuflaže hobotnica usko je povezan i sa vidom koji je izvanredan: da bi hobotnica odabrala savršenu nijansu sa kojom će se stopiti prvo je neophodno da dobro proceni boju i strukturu podloge, a tek onda pristupi procesu maskiranja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike