Kako su izumi i dostignuća antičke Grčke oblikovali naš svakodnevni život? Ovo je pet najznačajnijih otkrića

26.06.2023

12:00

0

Neodvojiv su deo naše svakodnevnice

Kako su izumi i dostignuća antičke Grčke oblikovali naš svakodnevni život? Ovo je pet najznačajnijih otkrića
profimedia-0390923165(1) - Copyright Profimedia

Kolevka zapadne filozofske misli, antička Grčka, donela je mnoge izume koji su neizostavni u modernom životu. Ti izumi su oblikovali način na koji posmatramo svet i neprekidno nas podsećaju na bogato nasleđe grčke civilizacije.

Ovo su neki od najznačajnijih izuma koji su i danas neodvojivi deo naše svakodnevice.

1. Olimpijske igre: Sportski spektakl koji traje vekovima

Prve Olimpijske igre održane su u Olimpiji početkom VIII veka pre nove ere i od tada su postale jedan od najprestižnijih sportskih događaja na svetu. Olimpijada je prerasla iz jednodnevnog sportskog događaja u petodnevni festival posvećen bogu Zevsu. Discipline kao što su trke kočijama, trčanje i rvanje izvodile su se u čast bogova, a Olimpijske igre i danas okupljaju sportiste iz celog sveta.

Profimedia
 

2. Arhimedov princip: Temelj moderne fizike

U III veku pre nove ere, Arhimed je u svom kupatilu doživeo "Eureka" momenat. Shvatio je da postoji sila koja izbacuje količinu vode jednaku zapremini njegovog tela. Ovo otkriće, poznato kao Arhimedov princip, postavilo je temelje moderne fizike i mehanike. Zahvaljujući tome, danas razumemo principe plutanja, hidrostatike i mnoge druge fenomene.

3. Teatar: Uživajte u dramatičnom iskustvu

Ranogrčki religijski obredi prerasli su u prve teatre u Atini, a razvili su se u bogat i raznolik oblik umetnosti. Tragedija, komedija i satirska igra postali su osnovni žanrovi koji su očaravali publiku. Velike pozorišne građevine primale su hiljade ljudi, pružajući im spektakularno iskustvo. Inovacije poput kranova koji podižu glumce u vazduh činile su grčke predstave još upečatljivijim.

Pixabay
 

4. Sudska porota: Vekovima uspostavljen sistem pravde

Koncept sudske porote, koji je kasnije usvojen i u Rimskom carstvu, prvi put se pojavio u antičkoj Grčkoj. Oko 590. pre nove ere, Atina je bila domaćin prve porote koja se sastojala od 1.502 muškarca. Ova institucija odigrala je ključnu ulogu u pružanju pravde i rešavanju sporova.

5. Alarm za buđenje: Platonov izum za efikasnije jutarnje ustajanje

Platon, poznati filozof, smislio je "mašinu za buđenje" kako bi sebi pomogao da stigne na jutarnja predavanja. Njegov izum je koristio princip kretanja vode kroz posude koje je stvaralo piskav zvuk, služeći kao alarm. Ovaj jednostavan ali efikasan izum predstavlja preteču modernih alarmnih uređaja koji nam pomažu da započnemo dan na vreme.

Freepik
 

Izumi antičke Grčke, kao što su Olimpijske igre, Arhimedov princip, teatar, sudska porota i alarm za buđenje, ostavili su dubok trag u našem svetu. Oni su simboli genijalnosti i inovativnosti grčkih mislilaca i pronalazača. Bez ovih izuma, moderan život ne bi bio isti. Oni nas podsećaju na važnost očuvanja nasleđa i priznanja drevnih civilizacija koje su oblikovale našu kulturu i identitet.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike