Nosi ime po sestri Aleksandra Makedonskog, a osnovan je 315 godina p.n.e: Ovo je jedan od najstarijih gradova u Evropi!

16.06.2023

18:48

0

Drugi grad po veličini u Grčkoj, polukružno sagrađen duž obala zaliva i na obroncima brda Kedrinos

Nosi ime po sestri Aleksandra Makedonskog, a osnovan je 315 godina p.n.e: Ovo je jedan od najstarijih gradova u Evropi!
Solun - Copyright Pixabay

Nosi ime po Tesaloniki, sestri kralja Aleksandra Makedonskog. Osnovan je 315 godine pre nove ere. Rimljani ga osvajaju 168. godine p.n.e. kada postaje i glavni grad provincije na vrlo važnom putu koji spaja istok i zapad. Gotovo pet vekova (od 1430. do 1912. godine) Solun je bio pod turskom okupacijom. Veliki požar 1917. godine potpuno menja izgled grada. Burna istorija ostavila je duboke tragove i kulturne uticaje raznih naroda. Posebno je prisutno starorimsko i vizantijsko nasleđe.

Pixabay
 

Danas je Solun pravi kosmopolitski grad bogatog kulturnog života. Vrlo prometna luka jedna je od najzačajnijih na Balkanu. Neizostavni deo posete Soluna je šetnja duž obale Nikis bulevarom prepunim restorana i kafića u kojima je uvek živo.

Pixabay
 

Aristotelov trg

Glavni gradski trg nalazi se u srcu grada na samoj obali a nosi ime po Aristotelu koje je rođen u Solunu. Ovaj prostrani trg je glavno gradsko mesto okupljanja. Projektovao ga je francuski arhitekta Ernest Hebrard 1918. godine.U samom centru se nalazi čuveni “Electra palace” hotel sa pet zvezdica pored njega je “Olympion” pozorište. Na trgu se nalaze i skuplje prodavnice i mnoštvo, uvek punih kafića.

Profimedia
 

Bela kula

Prepoznatljivi simbol grada Soluna je 34 metra visoka Bela kula iz 15-tog veka. Nalazi se na šetalištu pored morske obale. Bila je deo gradskih zidina, a korišćena je kao zatvor pa se i danas mogu videti zatvorske ćelije u njenoj unutrašnjosti. Do 19-tog veka nosila je naziv Krvava kula zbog turskih zverstava koja su se u njoj dešavala.

Danas je Kula pretvorena u moderni, interaktivni muzej posvećen gradu Solunu. Muzej je predviđen da posluži kao polazna tačka za upoznavanje sa celokupnim gradskim nasleđem bez narušavanja samog objekta u kome se nalazi. Postoje kružne stepenice do vrha sa koga se pruža lep pogled.

Pixabay
 

Crkva Svetog Dimitrija

Sveti Dimitrije Solunski je zaštitnik grada Soluna, iscelitelj bolesnih i nevoljnika. Najpoznatija gradska crkva posvećena je njemu.Kult svetog ratnika Dimitrija (270—306) je veoma rasprostranjen i kod Srba pa su i Kosovska Mitrovica i Sremska Mitrovica dobili ime po ovom svecu. U Rusiji smatraju svetog velikomučenika Dimitrija pokroviteljem Sibira.

Crkva je podignuta 413. godine. Pretvorena je u džamiju 1493. godine i četiri veka služila je kao džamija. Više puta je oštećena u požaru, a veliki požar 1917. godine je crkvu gotovo pretvorio u ruševine. Obnova je trajala do 1948. godine.

Profimedia
 

Zejtinlik

Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku nalazi se na prostoru na kome se nalazi vojna poljska bolnica srpske vojske od 1916. godine. Tu je sahranjeno 8.000 srpskih boraca ali i mnogo francuskih, italijanskih, engleskih i ruskih vojnika. Projekat za izgradnju groblja delo je arhitekte Aleksandra Vasića, a sav potreban materijal za izgradnju donet je iz Srbije gde je i tesan kamen potreban za izgradnju. Sadnice za čemprese oko srpskog dela groblja dopremljene su sa Hilandara. Radovi su završeni 1936. godine a obnovu doživljava 1969. godine. Zejtinlik je nezaobilazno mesto posete za svakog Srbina koji se nađe u Solunu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike