Iznenadićete se: Evo zašto antičke statue imaju male polne organe, a jedan bog imao je najveći

09.05.2023

22:38

0

Autor: K. B.

Mislilo se da muškarci s manjim polnim organom imaju više intelektualnih sposobnosti i bolju kontrolu nad svojim nagonima

Iznenadićete se: Evo zašto antičke statue imaju male polne organe, a jedan bog imao je najveći
Herkul - Copyright Pixabay

U jednom delu Vatikanskih muzeja nalazi se skulptura Laokoon i njegovi sinovi koja je stara 2000 godina. Legenda kaže da je ovaj trojanski sveštenik, zajedno sa svoja dva sina, bio napadnut od strane džinovskih zmija kao kazna bogova jer je upozorio Trojance da ne unose u grad drvenog konja koji su im poklonili Grci. Naime, u utrobi konja skrivali su se grčki vojnici koji su kasnije upali u grad i osvojili ga. Laokoon se usudio da prkosi bogovima svojim upozorenjem, pa su ga kaznili na ovaj surovi način. Antički vajar je ovaj trenutak agonije majstorski predstavio u ovoj skulpturi koja i danas oduševljava posetioce muzeja.

Pixabay
 

Međutim, na snažnom nagom Laokoonovom telu je polni organ izuzetno mali. U muzeju su na sve strane statue golih muškaraca sa malim polnim organima.

Mali je bio poželjan

Jedan holandski turista imao je komentar:

- Hm, ja sam bio ginekolog. Nisam se toliko bavio muškim polnim organima. Mada su južnjački penisi, statistički gledano, navodno kraći od onih na severu.

Kijara Đati, koja je završila arheologiju i radi kao turistički vodič, kaže da to nije razlog:

- Stari Grci i Rimljani smatrali su velike genitalije ružnim. Vajari su modelovali samo male polne organe, jer su time želeli da jasno stave do znanja: ovaj čovek je racionalno delajući intelektualac i kao takav on ima nagone pod kontrolom.

Dionis ima najveći

Antički muškarci su cenili samokontrolu i često su je smatrali vrlinom. U antičkoj mitologiji, bog Dionis bio je poznat po svom neobuzdanom ponašanju, a često se pojavljivao u društvu satira, bića koja su bila pola čovek, pola jarac. Na njihovim raskalašnim svečanostima, obično u šumi, uživali su u druženju sa nimfama. Uprkos tome, nije se smatralo da su takve ekstatične zabave bile za muškarce sa čvrstim moralnim vrednostima.

- Ti bogovi i šumski duhovi bili su požudni pa su im u skladu sa tim prikazivani i polni organi - kaže Kijara Đati. Dodala je da je najveće genitalije imao Dionis, sin Prijapa i boginje ljubavi Afrodite. Dete koje je rođeno sa nenormalno velikim falusom majka je ostavila u brdima. Tamo su ga pronašli pastiri i odgajili ga, slaveći ga zbog njegovih genitalija kao donosioca plodnosti.

Pixabay
 

Mikelanđelova inspiracija u antičkim vremenima

Najpre je mali penis kao ideal lepote bio ograničen na Grčku. Pisac komedija Aristofan je pre 2.400 godina opisao idealno muško telo:

- Sjajne grudi, svetla put, široka ramena, mali jezik, jaka zadnjica i mali falus.

Rimljani su preuzeli ovaj ideal. Renesansni umetnici kao što su Mikelanđelo ili Rafael pronašli su uzore u perfektno modelovanim antičkim skulpturama. Tako i Mikelanđelov David, koji je nastao između 1501. i 1504, a izložen je u Galeriji Akademije u Firenci, takođe ima mali penis.

Nauka kaže da se dužina povećava

Današnje društvo ima drugačiji pogled na veličinu muškog polnog organa. Često se smatra da mali penis nije dovoljan, dok se veliki smatra simbolom muškosti i seksualnog uspeha. Prema nedavnom istraživanju sprovedenom na Kalifornijskom univerzitetu Stanford, dužina penisa je u protekle tri decenije porasla za 24 odsto u mnogim regionima sveta i u svim uzrastima. Ova istraživanja su objavljena u World Journal of Men’s Health.

U antičkim vremenima bi te razmere muškog polnog organa izazvale zgražavanje.

- Dužina nije odlučujuća, žene to odavno znaju - komentariše jedna žena iz grupe izraelskih turista. Ona fotografiše minijaturne penise Laokoona i njegovih sinova. Inače, u Italiji kolokvijalno nazivaju penis “piselli” – u prevodu to je „grašak”.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike