E ove vesti dižu muški ego! Veličina prosečnog muškog polnog organa se povećala poslednjih decenija

18.02.2023

19:08

0

Autor: Z. A.

Veličina penisa muškarcima nije baš prijatna tema, ali i stručnjaci su zapanjeni rezultatima

E ove vesti dižu muški ego! Veličina prosečnog muškog polnog organa se povećala poslednjih decenija
Žena gleda u muškarca - Copyright Profimedia

Novo istraživanje pokazalo je da se prosečna dužina penisa povećala za oko 24 odsto u poslednjim decenijama, a sada naučnici veruju da iza te vesti stoji nekoliko teorija.

Veličina penisa je jedna od onih tema o kojoj većini muškaraca nije prijatno da govori. Uprkos tome što mnogi tvrde da veličina zapravo nije bitna, još postoji nesigurnost oko nje.

Sada se prosečna dužina zapravo povećava. Istraživanje je otkrilo da je prosečna veličina porasla sa 12,9 cm na 15,24 centimetara u poslednjih 29 godina.

Naučnik dr Majkl Ajsenberg sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Stanford u Kaliforniji, sproveo je istraživanje.
Majkl i njegov tim uzeli su podatke o penisima, u godinama između 1942. i 2021. Merili su više od 55.000 mladića u dobi od 18 do 86 godina.

Profimedia
Seks

- Očekivali smo da ćemo videti trend pada kada smo posmatrali dužinu penisa, ali otkrili smo sasvim suprotno – kažu stručnjaci.

Rezultati o povećanju su ironično objavljeni na Dan zaljubljenih.

U studiji su prvi put počeli da beleže dužinu u uspravnom položaju pre 29 godina. Iza rezultata može biti niz razloga, uključujući promene u reproduktivnom sistemu, donosi Daily Star.

- Naš reproduktivni sistem jedan je od najvažnijih delova ljudske biologije. Ako vidimo tako brzu promenu, to znači da se nešto snažno događa s našim telima. Trebalo bi da pokušamo da utvrdimo ove nalaze i ako se potvrde, moramo otkriti uzrok ovih promena - objašnjava Ajsenberg.

Međutim, i drugi imaju svoje teorije.

Profimedia
 

Dr Leri Lipšulc sa Medicinskog koledža Baylor u Teksasu tvrdi da više erekcija može imati važnu ulogu u tome.

- Možda biste mogli kriviti onlajn pornografiju, ali to je samo teorija. Što neko ima više erekcija, to bi mogao biti veći potencijal za bolje erekcije. Tkivo bi se više rasteglo, pa bi postalo duže - kaže Leri.

No dok su veličine penisa u porastu, dr Rivti Bole sa klinike Klivlend kaže da je sve to vrlo subjektivno.

- Sve u svemu, mislim da su rezultati dobri jer ne pokazuju pogoršanje, ali na kraju, dužina penisa je vrlo subjektivna i mislim da fokusiranje na to može biti negativno - dodaje Bole.

U popularnoj kulturi i na društvenim mrežama naglasak je na veličini, pa mislim da je važno da lekari istaknu da veće ne znači nužno i bolje, smatra Bole.

Profimedia
Seks

- Želim reći da veličina nije nužno u korelaciji sa seksualnim zadovoljstvom. Pacijenti se mogu osećati loše zbog veličine penisa, a to je problem - ističe.

Ipak, naučnici su zabrinuti zbog ovog rasta.

Hemijska izloženost pesticidima ili higijenskim proizvodima, nastavio je, mogla bi biti jedan od uzročnika brzog rasta. Takve hemikalije mogu poremetiti endokrini sistem koji reguliše hormone. Prošle studije su tvrdile da zagađenje smanjuje penise, ali ova studija mogla bi dokazati da su ti nalazi pogrešni. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "World Journal of Men’s Health".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike