Top 7 zanimljivosti o Muameru Gadafiju: Čuveni pukovnik koji je Libijiom vladao preko četiri decenije (VIDEO)

09.07.2022

17:55

0

Autor: I. P.

Nakon njegove smrti Libija je postala razorena zemlja

Top 7 zanimljivosti o Muameru Gadafiju: Čuveni pukovnik koji je Libijiom vladao preko četiri decenije (VIDEO)
Muamer Gadafi - Copyright Profimedia

Muamer El Gadafi je bio libijski revolucionar i politički teoretičar. 

Gadafi je vladao Libijom 42 godine, a na vlast je došao 1969. kada je uz pomoć Saveza slobodnih oficira izvršio puč i srušio kralja Idriza. Odmah nakon toga, preimenovao je državu u Socijalističku narodnu libijsku arapsku džamahiriju i uspostavio socijalistički režim, kakav do tada nije viđen. Tokom vladavine bio je zagovornik ujedinjenja afričkih zemalja, a od Libije, koja je bila jedna od najsiromašnijih zemalja sveta, stvorio je naciju sa najvišim standardom u Africi.

Za vreme njegove vladavine obrazovanje i zdravstvena zaštita bili su besplatni, a računi za struju nisu postojali u ovoj zemlji. Gadafi je dosta polagao na obrazovanje – kad je počeo da vlada, samo 25 odsto stanovnika bilo je pismeno, dok danas četvrtina građana ima fakultetsku diplomu. Oni koji bi želeli da se školuju u inostranstvu od države bi dobijali po 2300 dolara za smeštaj i prevoz.

Ubijen je 2011. u prevratu koji je podrazumevao civilni rat, ali i američko-francuske bombe, a koji, kako se čini traje i danas jer je zemlja i dalje razorena u borbama suprotstavljenih plemenskih saveza. 

Pogledajte top 7 zanimljivosti o čuvenom pukovniku: 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike