Otkrivena najveća tajna Gabrijela Garsije Markesa: Šta je čuveni nobelovac skrivao od javnosti

19.01.2022

07:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Jedan od njegovih najpopularnijih citata: „Svako ima tri života: javni, privatni i tajni“, ponovo je u fokusu nakon što su kolumbijski mediji otkrili frapantnu činjenicu iz njegovog života

Otkrivena najveća tajna Gabrijela Garsije Markesa: Šta je čuveni nobelovac skrivao od javnosti
Gabrijel Garsija Markes - Copyright Profimedia

Decenijama je poznati kolumbijski pisac Gabrijel Garsija Markes skrivao od javnosti tajnu iz svog privatnog života - da je imao je ćerku s meksičkom spisateljicom s kojom je bio u vanbračnoj vezi devedesetih godina prošlog veka.

Jedan od Markesovih najpopularnijih citata: „Svako ima tri života: javni, privatni i tajni život“ ponovo je u fokusu nakon što su kolumbijski mediji otkrili da je Markes imao ćerku sa meksičkom književnicom Suzan Kato, kada je već imao preko šezdeset godina. Vest koju su preneli svi svetski mediji objavio je novinar i urednik kolumbijskog dnevnog lista El Universal Gustavo Tatis.

Tatis je u svom autorskom tekstu napisao je da je za postojanje Markesove vanbračne ćerke, danas uspešne meksičke filmske producentkinje, čuo prve glasine u vreme piščeve smrti, 2014. godine. Ovu vest su mu potom potvrdili Daso Salvador, piščev prijatelj i biograf i njegov višedecenijski prijatelj Giljermo Angulo, ali su ga molili da sačeka sa objavljivanjem ove vesti.

Suzan Kato je s kolumbijskim nobelovcem radila dva filmska scenarija. Kato i Garsija Markes dali su svojoj ćerki ime Indira, po Indiri Gandi.

Profimedia
 

Šani Garsija Markes, rođaka pisca, rekla je da je godinama znala za Indiru, ali je nije spominjala medijima jer su roditelji tražili da bude diskretna u vezi sa ličnim životom svog strica. Drugi članovi porodice Garsije Markesa izjavili su da ranije nisu govorili o ćerki pisca iz „poštovanja“ prema piščevoj ženi koja je preminula u avgustu 2020. godine.

Indira Kato ima trideset godina i bavi se filmskom produkcijom. Njeno ime stoji uz uspešna ostvarenja kao što je dokumentarni film „Take my loves“ o ženama koje žive u meksičkom selu na raskrsnici vozova koji iz Centralne Amerike vodi migrante na sever u SAD, a za koji je osvojila nekoliko nagrada.

- Ona vodi umetnički način života, kao i mnogi ljudi u našoj porodici - rekla je Šani Garsija.

Gabrijel Garsija Markes bio je više od književne ikone. Nobelovac, rođen u Kolumbiji, odigrao je ključnu ulogu u stvaranju nove ere u latinoameričkoj književnosti. U vreme njegove smrti u 87. godini 2014, Markesov roman „Sto godina samoće“, prvi put objavljen 1967, prodat je u preko 25 miliona primeraka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike