Kako plaćate račun, gde držite mobilni, da li mnogo izvoljevate...Šta konobari prvo primete na vama?

04.03.2023

13:45

0

Autor: A.G.

Kako se ponašate prema konobarima, čistačima, dostavljačima i drugima u restoranskoj industriji govori mnogo o vašem karakteru kao ljudskom biću

Kako plaćate račun, gde držite mobilni, da li mnogo izvoljevate...Šta konobari prvo primete na vama?
Šta konobari prvo primete na vama - Copyright Profimedia

Od toga kako se ponašate za stolom, da li previše izvoljevate u narudžbama, da li detetu uvaljujete mobilni u ruke da biste imali svoj mir, ili sedite sa partnerom i ćutite, sve su to sitnice koje iskusno oko konobara ne propušta.

Gde držite telefon

Pravilan bonton za ručavanje kaže da svoj telefon držite van vidokruga, u tašnu ili džepu, kada jedete sa drugima. Ali to se retko dešava ovih dana, kaže Katie Plovman, konobarica iz jednog restorana u Kaliforniji. „Kada vidim da ljudi stavljaju telefon licem gore pored tanjira, mislim da pokušavaju da obavljaju više zadataka u isto vreme i možda neće biti toliko prisutni tokom obroka“, kaže ona. „S druge strane, neki ljudi će ga staviti licem nadole na sto, kako bi pokazali da obraćaju pažnju. Ali oni koji drže telefon u jednoj ruci tokom celog obroka, bilo da slikaju ili gledaju u njega, brinu me – da li zaista uživate u iskustvu jela? I da li vaši saputnici uživaju da jedu sa vama?”

Pexels
 

Kako se ponašate prema radnicima u ugostiteljstvu

„Volim da radim u ugostiteljstvu, ali definitivno sretnete neke ljude koji misle da su sami po sebi bolji od nekoga ko je "samo konobarica", kaže Lamer. To se može osetiti u tonu glasa koji se koristi za razgovor sa osobljem, ali i u kontaktu očima, kaže ona.

Kako se ponašate prema konobarima, čistačima, dostavljačima i drugima u restoranskoj industriji govori mnogo o vašem karakteru kao ljudskom biću, dodaje ona. Ljubazna osoba će biti ljubazna prema svima, a ne samo prema osobi za koju misle da može da joj donese stvari.

Profimedia
 

Posebni zahtevi

Nemojte me pogrešno shvatiti, u redu je tražiti izmene jela na meniju, naravno u razumnom roku. Ali preterivanje i odabir osnovnog sastojka za jelo, a zatim biranje ostalih sastojaka je neprihvatljivo. Ako vam se ne sviđa ono što se nudi, izaberite neko drugo jelo na meniju ili možda jedete na nekom drugom mestu, otkriva jedan konobar na društvenim mrežama.

Pexels
 

Kako plaćate račun

Da li ste tip koji samo predaje svoju karticu, bez gledanja računa? „Dovoljno ste bogati da ne morate da brinete o novcu ili neko drugi plaća vaše račune“, kaže Aleksandar Delmoniko, server sa sedištem u Vašingtonu. Ako se odreknete komplikovane matematike i samo podelite račun na pola, on zaključuje da „više volite jednostavne i brze stvari, bez gužve“. Ako se svađate oko računa ili izvadite svoj kalkulator da biste otkrili šta svaka osoba duguje, sve do penija, veoma ste štedljivi i pažljivo pratite svoj bankovni račun, kaže Delmonico.

Profimedia
 

Kako se oblačite

„Pokušaj da se proceni ko će dati napojnicu ili ne na osnovu njihove odeće je krajnje nepredvidiv“, slažu se konobari. „Dešavalo mi se da sam od najotrcanije obučenih likova dobijao napojnice od 100 dolara, dok su me najbolje obučeni potpuno ignorisali.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike