Zbog dve velike nesreće prozori na avionima promenili su oblik

09.02.2023

15:08

0

Autor: M. J.

U prošlom veku nisu bili okrugli

Zbog dve velike nesreće prozori na avionima promenili su oblik
Avion - Copyright Profimedia

Navikli smo da vidimo kvadratne i pravougaone prozore u većini građevinskih objekata. A tu su naravno i zaobljeni prozorii koji daju karakter dizajnu. Dok je u avionima nešto drugačji dizajn, ali nije uvek bilo tako.

Naši preci su ranije radili drugačije prozore jer su kvadratni prozori zapravo bili norma u ranoj proizvodnji komercijalnih aviona. Oni su vekovima dobro funkcionisali u kućama i zgradama, automobilima pa zato nisu menjali dizajn ni u avio saobraćaju.

Prozori na avionima bili su četvrtasti sve do pedesetih, ali su ih stručnjaci zamenili okruglim nakon dve tragične nesreće. Zbog četvrtastihh prozora avioni su se „raspali” u vazduhu. Četiri ugla takvih prozora nisu mogla da izdrže visoki vazdušni pritisak koji se javlja na velikoj nadmorskoj visini.

Profimedia
 

Istraživanje je pokazalo da je 70 osto povreda u avionima uzrokovano je pritiskom u uglovima prozora. Zato su uvedeni okrugli prozori, gde je pritisak ravnomerno raspoređen, pa su mnogo jači od kvadratnih prozora.

Profimedia
 

Tačnije objašnjenje je da su okrugle rupe u tankom okviru aviona pogodnije zbog svoje strukture i manje su podložne oštećenju. Pukotine pod pritiskom mogu izazvati fenomen koji se naziva "eksplozivna dekompresija".

Profimedia
 

Postoji jednostavnije objašnjenje :Ako okrugli prozor „razvučemo” u ovalni, površina prozora je  veća, što olakšava posmatranje idiličnih pejzaža , ako, naravno, dobijete mesto pored prozora.


Takođe možete primetiti da postoji više slojeva akrila (ne stakla) između vas i spoljašnje strane aviona. Ovi slojevi pružaju dodatnu zaštitu od vremenskih prilika poput kiše, vetra i magle.Postoje male rupe na dnu koje se nazivaju „otvori za odzračivanje“ i dodaju još jedan sloj zaštite, pomažući da se vazdušni pritisak  održi na relativno konstantnom nivou dozvoljavajući vazduhu da prolazi kroz različite slojeve prozora.

Kada sledeći put budete putovali avionom , budite zahvalni na tim zaobljenim prozorima, bilo da uživate u pogledu ili ga izbegavate jer ne želite da vas podsećaju koliko ste visoko od zemlje.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike