Ovo je najniža tačka na površini planete: Idealna je za neplivače

04.02.2023

14:15

0

Autor: M. J.

Nalazi se na 427 metara ispod nivoa mora

Ovo je najniža tačka na površini planete: Idealna je za neplivače
Mrtvo More - Copyright Pixabay

Mrtvo more je ogromno slano jezero u koje se kao najveća pritoka uliva reka Jordan. Nalazi se u Jordanskoj dolini i teritorijalno je podeljeno između države Jordan na istoku i izraela na zapadu.

Pixabay
 

Mrtvo more je zapravo ogromno slano jezero okruženo suvim i vrelim pustinjskim terenom.

Oblast oko Mrtvog mora bila je naseljena od biblijskih vremena – u neposrednoj blizini je čuveni Jerihon, a na samoj obali su bili Sodoma i Gomora. Nakon otkrića takozvanih svitaka sa Mrtvog mora u obližnjem Kumranu rekonstruisan je život antičke jevrejske zajednice, a antički pisci takođe pominju i drevni grad En Gedi, koji i danas postoji.

Pixabay
 

Od davnina su ljudima bila poznata lekovita svojstva slane vode i minerala iz Mrtvog mora u kombinaciji sa jedinstvenim klimatskim uslovima, uglavnom u lečenju psorijaze, osteoartritisa i bolesti sinusa.

Pixabay
 

Kupanje u Mrtvom moru predstavlja zanimljivo iskustvo jer velika gustina vode istiskuje telo na površinu tako da nije moguće koračati kroz vodu u dubini koja prelazi visinu grudi. So i minerali blagotvorno i lekovito utiču na kožu, a obilno se koristi i glineni mulj sa dna.

Danas je ova oblast značajan izvor sastojaka koji se obilno koriste u kozmetičkoj industriji i, naravno, izuzetno zanimljiva turistička destinacija. U čitavom Mrtvom moru nema flore ni faune, zbog čega je i dobilo svoje ime – jedina bića koja mogu opstati u ovom za život surovom okruženju su neke vrste bakterija i mikrogljiva.

Pixabay
 

Mrtvo more je vodena površina koja nestaje. Svake godine nivo mora se spušta, a površina znatno smanjuje zbog obilnog isparavanja i nedovoljnog priliva vode iz reke Jordan. U poslednjih sto godina površina Mrtvog mora je gotovo prepolovljena, dok se nivo vode spustio za gotovo 40 metara.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike