Kako nastaju vazdušne struje?

02.02.2023

10:38

0

Autor: M. J.

Vazdušne struje teku u atmosferi, u sloju vazduha koji okružuje Zemlju

Kako nastaju vazdušne struje?
Copyright Pixabay

Najpoznatija prirodna tečnost je voda. Ali vazduh se takođe smatra tečnošću. Struja može da teče i kao struja.Vazdušne struje teku u atmosferi,  u sloju vazduha koji okružuje Zemlju.

Vodene struje teku u rekama, jezerima i okeanima. Električne struje teku kroz dalekovode ili kao munje.

Pixabay
 

Vazduh koji se kreće naziva se vetar

Vazdušne struje su vetrovi koji se kreću u rečnom toku u određenom pravcu.Toplotne uzlazne strujanje su nežne struje uzrokovane podizanjem toplog vazduha. Ptice, poput orlova ili kalifornijskih kondora, često lete ovim uzlaznim strujama visoko u nebo. Mlazni tokovi su brze hladne struje koje kruže oko Zemlje visoko u atmosferi.

Pixabay
 

Vazdušne struje su uzrokovane neravnomernim zagrevanjem Zemlje od strane Sunca. Kako sunčeva svetlost pada na Zemlju, ona zagreva neke oblasti, posebno tropske, više od drugih. Kako se Zemljina površina zagreva, ona zagreva vazduh neposredno iznad nje.

Zagrejani vazduh se širi i postaje lakši od okolnog vazduha. Podiže se, stvarajući toplu vazdušnu struju. Hladniji, teži vazduh tada ulazi da zameni topli vazduh, formirajući struju hladnog vazduha.

Pixabay
 

Vazdušnih struja ima i na drugim planetama,na obližnjem marsu uočene su veoma jake struje,a naučnici su otkrili da takvih struja ima i na Suncu.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike