U zemlji munjevitog zmaja meri se sreća, utorak je "suvi dan", a udaja za strance nije opcija

15.01.2023

16:32

0

Autor: A.G.

U pretežito vegetarijanskoj i veganskoj zajednici nema ubijanja životinja

U zemlji munjevitog zmaja meri se sreća, utorak je "suvi dan", a udaja za strance nije opcija
U zemlji munjevitog zmaja meri se sreća - Copyright Profimedia

Okružen Himalajima, Butan je mala zemlja u sendviču između Indije i Tibeta, istočno od Nepala i severno od Bangladeša.

U Butanu na svakom koraku možete naići na zanimljivosti koje izazivaju divljenje, zbunjuju ili čude ostatak sveta.

Butan je 2010. godine postao prva zemlja koja je zabranila proizvodnju i prodaju duvanskih proizvoda. Pušenje u javnim prostorima je nelegalno, međutim, duvan se može koristiti privatno. Godine 1916. prvi kralj Butana nazvao je duvan „najprljavijom i najštetnijom biljkom“.

Profimedia
 

U nastojanju da se modernizuje, kralj Butana je konačno dozvolio pristup televiziji i Internetu u zemlju 1999. Butan je bio među poslednjim zemljama u svetu koje su usvojile televiziju. Nekoliko televizijskih kanala se prima iz susedne Indije, a kralj je upozorio da bi zloupotreba televizije mogla pokvariti njihove stare tradicije.

Obavezan nacionalni kodeks oblačenja

Muškarci nose tradicionalnu odeću do kolena, a žene moraju da nose haljine do gležnja.

U pretežito vegetarijanskoj i veganskoj zajednici nema ubijanja životinja. Meso u mesnice stiže iz Indije gde se obavlja „krvavi“ posao. Osim politike o neubijanju, zabranjena je i seča drveća bez posebne dozvole, a krivolovci takođe mogu završiti u zatvoru. Pecanje u rekama i jezerima „bez papira“ takođe spada u tu kategoriju.

Profimedia
 

Butan je jedina zemlja na svetu koja zvanično meri nacionalnu sreću. Indeks je poznat kao GNH (bruto nacionalna sreća). Umesto da stavlja naglasak na BDP, Butan pokušava da prati zadovoljstvo svog stanovništva.

Suvi dan u Butanu

Butanci vole alkohol. Ali svakog utorka, poznatog kao „suvi utorak“, prodaja alkohola nije dozvoljena, te ga nijedan bar ne sme točiti. Većina se pridržava ovog pravila, ali ako ste jako „žedni“ pronaći ćete mesta na kojima se toči na crno. U takvim kafićima alkohol se služi u šoljama za čaj.

Profimedia
 

Butancima je zabranjeno da se udaju za strance. Homoseksualnost je takođe zabranjena zakonom. Međutim, Butan je jedno od retkih mesta na zemlji gde i dalje živi poliandrija koja ženama dopušta da imaju više muževa. Iako ta praksa više nije toliko raširena kao u prošlosti i dalje se zadržala u zabačenim krajevima zemlje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike