Život u poliandriji: Društva u kojima žene imaju više muževa

01.10.2021

09:30

0

Muškarac nikada nije šef

Život u poliandriji: Društva u kojima žene imaju više muževa
Copyright Printscreen/YouTube

Brakovi između jedne žene i više muškaraca imaju dugu istoriju, a najčešće su se sklapali u situacijama kada je broj žena u zajednici bio mnogo manji od broja muškaraca ili zbog teških životnih uslova u kojima je bilo praktično da se više muškaraca brine o jednoj porodici. Zato se praktikovao oblik poliandrije prema kome se žena udaje za celu porodicu, odnosno uz svog primarnog partnera se udaje za svu njegovu braću koja imaju jednaka prava i jednako brinu o svoj deci.

Prema mnogim istraživanjima sklapanje poliandrijske zajednice garantuje ženama da će njihova deca biti zbrinuta u slučaju da im se nešto dogodi, a brak sa nekoliko muškaraca pomaže ženama u stvaranju svojevrsne sigurnosne mreže u manjinskim kulturama.

Tako se među Tibetancima u Nepalu, u delovima Kine i severne Indije i danas praktikuje bratska poliandrija, u kojoj su dva ili više brata u braku s istom ženom.

Printscreen/YouTube
 

Nigerija

Iako su u Nigeriji ovakvi brakovi neuobičajeni, postoje plemena koja je dozvoljavaju. Narod Irigvea u Nigeriji praktikovao je ženu koja ima više muževa sve dok njihovo veće nije izglasalo zabranu poliandrije 1968. godine. Do tada su se žene selile od kuće do kuće, a očinstvo dece je pripisivano mužu u čijoj je kući žena živela u to vreme.

Narod Mosu na Tibetu

Na obroncima Himalaja živi narod Mosu, jedna od posljednjih matrijarhalnih zajednica na svetu. Njihova religijska praksa i verovanja umnogome su uticala na  stvaranje društvene strukture u kojoj žene imaju glavnu reč, a umesto tradicionalnog monogamnog braka na delu je jedinstvena institucija tzv. “braka u hodu“ koji ženama omogućava neograničen broj muževa, pa ih tokom života znaju promeniti i do 50.

Printscreen/YouTube
 

Kina

Praksa bratske poliandrije uobičajena je među ljudima u delovima Kine i Indije. Zasniva se na uverenju da dete može imati više od jednog oca i obično kada dva ili više brata ožene jednu ženu, svi imaju ista prava.

Praksa se ohrabruje ako je porodica siromašna i ne može podeliti svoju imovinu među potomcima odvojenih očeva. Tako venčanjem sa istom ženom održavaju svoja mala poljoprivredna imanja.

Nepal

Poligamija je zvanično zabranjena u Nepalu od 1963. godine, ali ljudi u regijama Humla, Dolpa i Kosi mnogo više brinu o svojoj tradiciji nego o zakonu. Ovde se mogu pronaći čitava sela ovakvih porodica. Poliandrija kao oblik braka je takođe uobičajena među plemenima na severu i severoistoku Nepala, kao što su Bhote, Šerpa i Nevbie.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A.G.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike