Da li znate kad su nastali prva šibica i upaljač i šta je od njih starije?

07.12.2022

10:30

0

Autor: 24sedam

Postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju kako je šibica nastala pre upaljača

Da li znate kad su nastali prva šibica i upaljač i šta je od njih starije?
Šibice - Copyright Pixabay

Poznat je podatak da prve šibice, odnosno štapići umočeni u zapaljivu supstancu, nisu palile po principu trenja, a da je prvi upaljač izmišljen u 16. veku, od jedne vrste pištolja. Prema istorijskim činjenicama, Džon Voker je izmislio šibice 1826. godine. Međutim, one nisu bile pouzdane, te njegov izum nije naišao na odobravanje.

Profimedia
 

Pet godina kasnije, Šarl Surije napravio je šibicu koristeći toksični beli fosfor. Zanimljiv podatak vezan za ovu priču je da su skoro svi radnici koji su radili na izradi šibica imali neki defekt vilice.

Profimedia
 

Postavlja se pitanje da li je to povezano s upotrebom fosfora. Adekvatno objašnjenje ne postoji, ali postoji podatak o zameni fosfora netoksičnim supstancama. Naime, ove šibice su se koristile do 1900. godine, kada je izdato naređenje da se sastojak fosfor zameni. Nemački hemičar Johan Vofgang Dobriner izmislio je 1823. godine prvi upaljač, koji je funkcionisao po principu platine i hidrogena.

Profimedia
 

Upaljač je doživeo slavu kada je Karl Auer Valsbek patentirao farocerijum 1903. godine. Od tog trenutka postoji u obliku u kom se i danas upotrebljava.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike