Dolina smrti: Nekad je bila atraktivna turistička destinacija

05.12.2022

16:30

0

Autor: 24sedam

Poznata je i po zlatu

Dolina smrti: Nekad je  bila atraktivna turistička destinacija
profimedia-0102219812 - Copyright Profimedia

Najstariji zapisi koji se mogu naći u Dolini smrti datiraju iz 3000. godine pre nove ere. Zapisi se mogu pronaći obojeni i oblikovani u stenama, a veruje se da su ih kreirali ljudi iz Meskit flet kulture.

Profimedia
 

Najviše temperature

Dolina je najpoznatija po subtropskoj pustinjskoj klimi u Sjedinjenim Američkim Državama. Najviša temperatura izmerena je 10. jula 1913. godine, 56 stepeni Celzijusa.

Profimedia
 

Dom različitih biljaka

Iako je karakteristična po ekstremnim uslovima i pustinji, u Dolini Smrti postoji preko 1000 različitih biljaka. One se prilagođavaju oskudnim količinama padavina i ekstremnim uslovima. Poseduju posebno lišće koje sporo isparava i koje im omogućava da zadrže vlagu što je duže moguće.

Profimedia
 

Gradovi duhova i rudnika

Nekada je Dolina Smrti bila željena destinacija mnogih, koji su 1849. godine za vreme kalifornijske zlatne groznice prelazili dolinu kako bi došli do zlatonosnih polja.

Ovo područje se nalazilo na mapi mnogih tragača za zlatom. Ubrzo su mnogi mali gradovi nikli duž ove regije. Naseljavanje je postalo učestalije kada su se otvorili rudnici zlata, bakra i boraksa.

Međutim, primitivna tehnologija i nedostatak vode otežali su iskopavanje rudnika. Kada je groznica počela bledi, počeli su i gradovi da se zatvaraju.

BONUS VODEO:

24sedam/Maja Kostić

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike