Jezive zabrane koje moraju da trpe žene iz Saudijske Arabije

03.12.2022

14:16

0

Autor: 24sedam

Od upotrebe gradskog prevoza do braka, postoji čitav niz pravila, koja određuju sudbinu ovih žena

Jezive zabrane koje moraju da trpe žene iz Saudijske Arabije
Žena - Copyright Profimedia

Kada je Saudijska Arabija u pitanju, lepši pol ove zemlje susreće se sa mnogim, čak neverovatnim zabranama. Postoji čitav niz pravila, koja određuju sudbinu ovih žena.

Profimedia
 

Ne mogu da idu nigde, duže od 24 časa, bez pratnje muškarca?

Žene u ovoj zemlji ne izlaze u javnost na duži period bez muške pratnje. Bez saglasnosti muškarca ne mogu da napuste državu, ne mogu da rade, pa čak ni da idu na operaciju.

Zabranjeno im je da koriste gradski prevoz?

Ovo nije u potpunosti tačno. Naime, vožnja gradskim prevozom im je dozvoljena, i to isključivo u zadnjem vagonu, ali veliki broj autobuskih prevoznika odbija da vozi žene.Krajem septembra prošle godine, kralj Saudijske Arabije objavio je da će žene biti u mogućnosti da polažu vozački ispit i da voze. Ukoliko ovaj zakon stupi na snagu, žene će morati da traže odobrenje od muškog staratelja.

Profimedia
 

Moraju li u javnosti biti skroz pokrivene?

Crna tkaninina uobičajena je na ulicama ove zemlje. Odnosno, žene na ulici moraju, od glave do pete biti prekrivene crnom odećom. Reč je o abaji ili širokoj haljini sa dugim rukavima i hidžabu. Ove komade garderobe žene najčešće nose. U pojedinim regionima, važe strožija pravila, gde žene moraju pokriti celu glavu, tako da im se samo oči vide, u tom slučaju nose nikabom.

Profimedia
 

Zakon ne gleda podjednako na muškarce i na žene?

Naime, zakon nije isti za žene. U slučaju svedočenja, žensko vredi dva puta manje. Ukoliko žena želi da tuži nekog, mora imati bar šest muških svedoka. Presuda se donosi na osnovu tradicije plemena, na na osnovu zvaničnih zakona ove zemlje.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike